Diy Juhla

Luonnonkukkia juhlapöytään

14.7.2019

Useissa häissä, joissa olen viime vuosina vieraillut, on aseteltu pöytäkukat pieniin söpöihin pulloihin. En malttanut olla kokeilematta erilaisia pöytäkukkayhdistelmiä nyt, kun luonto on yksi suuri ja ilmainen kukkakauppa. Testasin samalla lajien kestävyyden käytännössä. Seisoivat sisätiloissa yli vuorokauden, eivätkä mitkään valitsemistani lajeista nuupahtaneet. Aika yllättävää oikeastaan! Kun käyttää luonnonkukkia juhlakoristelussa, pitää muistaa selvittää (ja jos mahdollista testata), miten kasvilajit kestävät maljakossa. Esim. saniaiset, villiviini ja maitohorsma eivät viihdy maljakossa.

Ensimmäisessä sommitelmassa on vaaleanpunainen lupiini, vuohenputkea, timoteita ja metsälauhaa. Hempeä yhdistelmä sopii hyvin esimerkiksi hääjuhlaan ja kaste- tai nimiäisjuhlaan. Lupiinit kukoistavat kesäkuussa, joten tällainen nuori kukkaterttu on näin heinäkuussa harvinainen. Samoin vaaleanpunainen lupiini on harvinaisempi kuin sininen. Lupiinien poimiminen on muuten ympäristöteko, sillä vieraslajina ne uhkaavat Suomen luonnon monimuotoisuutta.

Toinen kimppu, jonka kokosin vanhaan kermapulloon, sisältää päivänkakkaroita, ojakärsämöä, nupullaan olevaa mesiangervoa ja puutarhasta poimittua maksaruohoa. Kauniit, suuret vihreät lehdet ovat vadelmaa, joka on oiva vihreä lisuke kukkakimppuun tuoden siihen runsautta. Syksyn tullen vadelman lehdet saavat kauniin punertavan sävyn. Täydessä kukinnassa olevaa mesiangervoa en toisi juhlapöytään. Tuoksu on liian voimakas, vaikka viehättävä onkin.

Kolmas kimppu vie ajatuksen merenrantaan. Siinä on ranta-alpia, järviruokoa (kaislaa) ja kuivaa rantavehnää. Ranta-alpia kasvaa tällä hetkellä ainakin täällä Lounais-Suomessa joka nurkalla.

Luonnonkukat olisi hyvä poimia suoraan vedellä täytettyyn maljakkoon aamulla tai illalla, jolloin ne ovat jäntevimpiä. Yöksi ne kannattaa laittaa viileään. Leikkaa pois lehdet ja muut röhnät kasvien veden alle jäävistä osista, jotta ne eivät likaa vettä ja kasvit voivat paremmin. Myös luonnonkukat pitävät muuten leikkokukkavirkisteestä.

Näen kauneutta monissa sellaisissakin kasveissa, jotka on totuttu näkemään turhina rikkakasveina. Esim. siankärsämö, peltosaunio ja kaikki heinät ovat mielestäni nättejä, kun ne yhdistää näyttävämpiin kasveihin. Ja aina ei kimppu tarvitse kukkiakaan. Erimuotoisia ja -sävyisiä kukattomia kasveja voi myös yhdistää nätisti. Kukaan ei myöskään kiellä yhdistämästä luonnonkukkia kaupan leikkokukkiin. Täytekasviksi vakiintuneelle eukalyptukselle voi esimerkiksi etsiä korvaajia luonnonympäristöstä.

PS. Ajankohtainen on myös kukkabingoni vuodelta 2015. Jos kasvilajien tunnistus kaipaa harjaannusta, tuosta kannattaa aloittaa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply