Diy kotona Vehreät vihreät

Parvekeyrtit kattilassa

9.6.2014

Yrttikattila_kotilo

 

Istutin viime viikolla kattilallisen yrttejä. Tämä on hyväksi havaittu systeemi. Yrttikattila on helppo nostaa keittiöön ruoanlaiton ajaksi ja kiikuttaa sitten taas takaisin parvekkeelle.

 

yrttikattila_yrttimulta_kotilo

 

Minulla on tuollainen valkoinen emalikattila, jota ei tule muuten käytettyä. Siksi se on juuri sopiva tällaiseen tarkoitukseen. Halusin kuitenkin hieman suojata kattilan pintaa, joten istutin yrtit kutakuinkin kattilan kokoiseen muovirasiaan. Pohjalle kaadoin pari senttiä Kekkilän Ruukkukatetta ja multana käytin niinikään Kekkilän Yrttimultaa, jonka luomustatus miellyttää.

 

yrttiruukku_ruukkusora_kotilo

 

Valitsin samaan ruukkuun minttua, korianteria ja lehtipersiljaa. Myöhemmin kuulin kylläkin, että minttua ei kannattaisi sen aggressiviisen leviämisen takia istuttaa minkään muun kanssa yhteen. Noh, katsotaan kuinka käy. Aina voi istuttaa uudelleen. Samaan ruukkuun kannattaa joka tapauksessa istuttaa yrttejä, jotka pitävät suunnilleen samasta kastelun määrästä.

Tänä vuonna parvekkeella on näiden yrttien lisäksi sitruunamelissaa, sitruunatimjamia ja härmesalviaa. Viimeisen syömäkelpoisuus on vielä selvittämättä. Tiedättekö, voiko härmesalviaa syödä? En löytänyt googlettamalla vastausta.

 

yrttikattila_kastelu_kotilo

 

Olisipa muuten mukava kuulla yrttienkasvatusvinkkejä! Millä tavoin olette saaneet yrtit viihtymään parhaiten? Monta samaan vai yksi ruukku kullekin?

 

yrttikattila_keittiössa

 

As last year, I planted herbs in a pot because it so easy to carry to kitchen when cooking. I’m hoping parsley, coriander and mint will enjoy each others’ company. Though I was recently told that you shouldn’t combine mint with anything else as it will spread aggressively. Well I guess we’ll see what happens.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply pippa 9.6.2014 at 21:25

    Minttu on kyllä sellainen rohmu, että siirtäisin sen vielä ihan omaan ruukkuunsa. Istutin kerran minttua pohjaritilälliseen (sellainen jonka alle ylimääräinen vesi valuu) parvekelaatikkoon. Minttu rehotti ja levisi kesän ajan hienosti, mutta syksyn tullen sen juurakon irtirepiminen laatikon ritilästä oli yhtä hampaidenkiristelyä. Mitään multaakaan ei jäänyt jäljelle seuraavaksi kesäksi, koska juuret olivat levinneet juuri niin paljon kuin laatikossa oli tilaa!

    • Reply Johanna 9.6.2014 at 22:25

      Jestas. Kuulostaapa aika monsterikasvilta. Ehkä se pitää tuosta repiä irti, vielä kun se on mahdollista ja laittaa tilalle vaikka basilikaa. Sekin on hyvää!

  • Reply Laura 9.6.2014 at 21:31

    Näyttää ihanalta! Minäkin olen metsästänyt vanhoja emalikattiloita, joihin voisin istuttaa parvekekasveja, mutta vielä ei ole tärpännyt.

    Olen huomannut, että etenkin runsaampaa kastelua vaativat yrtit, kuten basilika, korianteri ja minttu, viihtyvät parhaiten altakasteluruukuissa. Basilika varsinkin tykkää siitä, että multa ei kuivahda! Ja minttu tosiaan leviää nopeasti – se kannattaa varmaan istuttaa omaan isoon ruukkuunsa jossain vaiheessa. Mulla on minttu halkaisijaltaan 25-senttisessä altakasteluruukussa. Kuukausi sitten se oli aivan pieni puska siinä keskellä, mutta nyt se on vallannut jo melkeinpä koko ruukun. Pitää tehdä paljon mojitoja ja minttusmoothieita tänä kesänä :)

    • Reply Johanna 9.6.2014 at 22:26

      Tuon altakasteluvinkin ole myös jostain bongannut. Kattilassa on se vaara että vesi jää lillumaan multaan vaikka siinä ”salaojitus” onkin.

    Leave a Reply