Diy kotona Sisustus

Puunvalkaisu Pajutexin Tremaxilla

25.6.2012

 

Pidin täydellisesti blogivapaan viikonlopun, mikä tarkoitti myös sitä, etten ottanut ainoatakaan kuvaa juhannuksen mökkireissulta. Vähän harmitti, sillä saari ja mökki, joille meidät oli kutsuttu, olivat aivan ihanat. No todettakoon se nyt tällä kertaa ihan ilman kuvia. Kuvia sen sijaan innostuin tänään ottamaan puunvalkaisuaineella lopultakin käsitellystä työpöydästä. Huomasin pian pöytälevyn ostamisen jälkeen, että käsittelemätön mänty tummuu ja kellastuu nopeasti auringonvalossa, aivan kuin minua pari lukijaa varoittivatkin. Siispä pöytä oli ainakin parin kuukauden verran pöytäliinan alla. Lopulta sain sitten aikaiseksi selvittää, että sopivaa puunvalkaisuainetta myy Pajutex Tuusulassa. Koska Pajutex sijaitsee ihan Vantaan Korson vieressä, matkustin Korsoon lähijunalla ja käppäilin siitä liikkeeseen. Matkaa kertyikin vähän enemmän kuin olin kartan perusteella arvioinut, mutta Pajutex löytyi kuitenkin ja perillä sain aivan mahtavaa palvelua ja paljon tietoa Pajutexin ekologisista tuotteista. Ja ostokset tehtyäni minut vielä kyydittiin takaisin asemalle!

 

 

Hankin siis Tremax-puunvalkaisuainetta ja sen kanssa vaadittavan lipeäsiveltimen. Tuo aine sekä ennaltaehkäisee uuden puupinnan kellastumista että valkaisee jo kellastuneen käsittelemättömän puupinnan (esim. vanhan mäntylipaston!). Sivelin ainetta kolme kertaa tunnin välein. Ensimmäisen kerran yhteydessä pinta tummuu huomattavasti, mutta vaalenee kyllä kuivuessaan. Tremax ei muodosta minkäänlaista kalvoa puulle, joten se ei myöskään kuivuessaan taivuta puulevyä. Päivittäisessä käytössä oleva puupinta olisi vielä valkaisun jälkeen hyvä käsitellä lakalla tai puuöljyllä, mutta siihen en ole vielä ryhtynyt.

 

 

Minulle ihan uusi tuttavuus Pajutex on siis luonnollisen pintakäsittelyn ja puunsuojauksen erikoisliike. Pajutexin tuotteita ei saa toistaiseksi muualta kuin Pajutexin verkkokaupasta ja Tuusulan liikkeestä (Upokaskuja 6-8), mikä on kyllä sääli! Kummassakin vierailua suosittelen siis lämpimästi, jos ekologinen puunkäsittely kiinnostaa. :)

I used Pajutex’s Tremax wood bleach for my raw wood board. Easy and effective and 100% ecological! I strongly recommend Pajutex.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Kaisa 26.6.2012 at 10:51

  No johan oli palvelu! :P Kiitos vinkistä, WC:n puutaso odottelee meillä vielä käsittelyä. Olen kammonnut lakkauksen/öljyämisen tummentavaa vaikutusta, joten jätin koko homman tekemättä. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että pintaan olisi ihan pakko sipaista jotakin…

  • Reply Johanna 27.6.2012 at 10:42

   Valkaise ensin ja lakkaa vasta sitten. Pajutexin setä vakuutti että vaikka lakkaus hiukkasen tummentaa, niin kyllä vaaleus pysyy. Sitä paitsi onhan niitä valkoisella sävytettyjäkin lakkoja!

 • Reply Piia 27.6.2012 at 09:05

  Oih, tuleepa sillä nättiä jälkeä. Täytyy ehkä joskus kokeilla.

  • Reply Johanna 27.6.2012 at 10:43

   Juu ja oli varsin helppo homma. Ainut, että huone piti eristää auringonvalosta ennen hommaa. Mitään pahempia käryjäkään tuosta aineesta ei lähtenyt.

 • Reply Nuukaska 18.9.2012 at 10:45

  Kiitos hyvästä vinkistä. Ja ihanaa että annetaan hyvän kiretää –> mainosta hyvästä palvelusta :)

 • Reply Jendo L 5.3.2020 at 12:19

  Nyt kun on useamman vuoden kokemus, suositteletko tuotetta ja laittaisitko jos saisit uudestaan päättää? Millaisena puu on säilynyt?

  • Reply Johanna 20.3.2020 at 08:55

   Heips! Laitoin levyn kiertoon kun muutimme Helsingistä Turkuun koska se ei olisi enää mahtunut uuteen kotiin. Nyt laittaisin puunvalkaisun päälle jonkin vahan tai lakan, joka suojaa myös käsivarsista tarttuvalta lialta ja rasvalta. Tuollainen huokoinen puu imee kaiken. Jos kyse olisi esim. lipastosta tai hyllystä niin muulle käsittelylle tuskin olisi tarvetta, jos sitä ei sormin kosketella toistuvasti.

  Leave a Reply