Diy elämää Helsinki

Turkulaiset Helsingissä eli kaupunkiseikkailu Katajanokalta Tähtitorninmäelle

22.3.2015

P3210167b

Hurrr! Jäätävän kylmä tuuli, mutta onneksi sentään aurinkoa meidän Amazing Race -kisassa eilen. Kaikki meni nappiin ja uskomatonta kyllä, arvioidussa aikataulussa pysyttiin lähes minuutilleen (klo 11.30–14.30). Kisan tarkoitus oli siis esitellä kivoja helsinkiläisiä näkymiä ja paikkoja turkulaisille kavereille. Jaoimme kymmenen hengen porukan puoliksi siten, että toista joukkuetta johdatti ystäväni V, Herttoniemeen kotiutunut ex-turkulainen ja toista minä. Vihjeiden avulla piti löytää tiensä seuraavalle rastille, jossa kilpailijoita aina odotti jokin paikkaan liittyvä tehtävä. Käytiin mm. nimeämässä jäänmurtajat, rekonstruoimassa Tähtitorninmäen Haaksirikkoutuneet, luomassa sattumarunoutta Rikhardinkadun kirjastossa ja bongaamassa Luotsikadun jugend-yksityiskohtia.

P3210047b

Ihan parasta tekemistä hyvien kavereiden kanssa! Samalla opin itsekin lisää Helsingistä ja rakastuin Luotsikatuun, tuohon Katajanokan ehkä kuuluisimpaan jugend-talojen reunustamaan katuun, jonka varrella on asunut moni suomalainen kulttuurikasvo ja taiteilija. Esimerkiksi numero neljässä asui ensin Hugo Simberg ja sitten samaan asuntoon muutti vuoden ikäinen Tove Jansson perheineen. Ei varmaan ole sattumaa, että muumitalo muistuttaa aika paljon tuota kodin ikkunoista näkyvää Luotsikatu ykkösen tornierkkeriä (kuva alla). Seuraavat viisi kuvaa ovat Luotsikadulta.

P3210084bP3210077bP3210069bP3210072bP3210068b

Siemen on kylvetty, sillä eilisen kisan jälkeen oli alustavia puheita järjestää samanlainen kisa Turkuun! Lopuksi vielä muutama yleinen kaupunkiseikkailuidea, jos joku teistä innostuu järjestämään jotain samanlaista:

1. Mieti, mistä kisaan osallistuvat pitävät ja innostuvat, mitä he tekevät työkseen tai opiskelevat. Vie heidät paikkoihin, joissa he pääsevät hyödyntämään erityisosaamistaan. TAI vie heidät paikkoihin, jossa he eivät tajuaisi muuten vierailla koskaan. Ennen kaikkea vie heidät paikkoihin, joita haluat heille näyttää.

P3210090b

2. Keksi vaihtelevia tehtäviä, ei ainoastaan tietokilpailutehtäviä. Pistä kilpailijat piirtämään, luomaan ääniä, ottamaan kuvia tai selfieitä tai tekemään jotain kyseiseen kaupunkiin liittyvää (esim ratikalla matkustaminen, torikahvien juominen). Alla joukkueeni vertailee näkemäänsä ottamaani muokattuun valokuvaan ja täydentää kuvaa sen mukaan, mitä kuvasta puuttuu.

P3210051b

3. Ohjaa osallistujia tehtävien avulla kokemaan kaupunkia eri aistein. Kaupunki on muutakin kuin mitä näkyy: tuoksuja, ääniä, pintoja ja makuja. Miltä torilla tuoksuu? Millaisia kieliä ja murresanoja kadulla kuulee? Miltä tuntuu tiiliseinä tai puiston vanhin puu poskea vasten?

P3210059b

4. Älä näännytä kilpailijoita liian pitkillä reissuilla. Mieti välimatkat ja liikkumiset järkeviksi, varsinkin jos mukana on lapsia tai lasten kanssa liikkuvia. Me emme kilpailleet aikaa vastaan, mutta tietty sekin on mahdollista! Sitten pitää vain pyytää osallistujia pukeutumaan sen mukaisesti. Järjestä aikataulu siten, että se sallii extempore pysähdykset vaikka kivoissa kahviloissa.

P3210170b

5. Kaupunkiseikkailun voi toteuttaa monella tavalla ja eri teemoin. Jos rastien valmistelu tuntuu liian työläältä, kisan voi myös toteuttaa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi bingosysteemillä. Meillä oli kaupunkibingo käynnissä koko kisan ajan. Siirryttäessä rastilta toiselle oli hyvä bongailla eri kohtia. Ja teille stadin slangin vartijoille: Oikeassa alareunassa pitäisi tosiaan lukea ”bamlaava”, ei ”pamlaava”. Näin käy, kun uushelsinkiläinen leikkii stadilaista.

P3210101b

7. Ota kaupungin historia mukaan rasteille. Kokemuksiin tulee syvyyttä. Etsi arkistoista ja kirjoista vanhoja valokuvia ja pyydä vaikka osallistujat etsimään vastaava näkymä kaupungista tai lavastamaan sama tilanne nykyajan ympäristössä.

P3210153b

8. Käy säännöt läpi kisan alussa kaikkien kanssa. Näin vältyt kilpailuhenkisimpien nurinalta pisteidenlaskussa. Uskomatonta kyllä, myös aikuiset saattavat olla hyvin kilpailuhenkisiä, vaikka kyseessä onkin tällainen leikkimielinen kisa. Itse otan tämän aina positiivisena – hyvin järkätty kisa motivoi! ;) Meillä oli rasteille kolmen vaikeustason vihjeet, joista sai kustakin eri määrän pisteitä. Googlailla ei saanut, paitsi jos yhden pisteen vihjekään ei tuottanut oikeaa vastausta. Siinä tapauksessa paikan ratkaisusta ei saanut pisteitä lainkaan.

Hyviä vinkkejä tällaisiin kisoihin löytää muuten Meiju Niskalan Olet tässä Turku- ja Olet tässä Helsinki -kirjoista, jotka on saatavilla ainakin kirjastoissa, ellei enää kirjakaupoissa. Monella kaupungilla on myös valmiita reittejä, joita voi hyödyntää. Ks. esim. Tove Jansson seuran Pikku-Toven koulumatka -kävelykierros.

Our Amazing Race in Helsinki was a success despite the cold breeze. My group walked from Katajanokka circling around eventually ending up to Tähtitorninmäki (the Observatorium). It was so much fun and I fell in love with Luotsikatu, a street full of beautiful Jugend style (Art Nouveau) buildings.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply