elämää

Naistenpäivänä

8.3.2015

P6280468c

Naistenpäivää on jäljellä enää pari tuntia, mutta vielä ehtii tuupata eetteriin yhden naistenpäiväpostauksen. Minun oli tarkoitus naputella tämä juttu aiemmin illalla Turku-Helsinki-bussissa, mutta sitten kännykästä loppui virta, enkä päässyt nettiin.

Taitaa olla jonkinlaista tämän iän mukanaan tuomaa äkäisyyttä, sillä viime aikoina olen antanut itseni ärsyyntyä useasta älyttömästä naisia koskevasta otsikosta ja jutusta. Ensin oli tämä rakkausvalmentajan tokaisu MeNaisten kannessa, sitten Somessa vastaan tullut By Didemin juttu ”Ohjeeni naisille: Hurmaa menestynyt mies” ja nyt uusimpana Iltalehden älyvapaista älyvapain ”Hiukset vaikuttavat naisen uraan”. Kaikki juttuja, joita ei järkevä ihminen otakaan aivan tosissaan. (Kuvitelkaa nyt esimerkiksi otsikkoa ”Hiukset vaikuttavat miehen uraan”.) Onneksi olen myös viime aikoina ilahtunut asioista, kuten FemActista. Olen aina ihmetellyt, miksi feminismi on niin noloa Suomessa, kun taas Ruotsissa se on yksi poliittisista voimista. Toivottavasti tähän tulee nyt jonkinlainen muutos.

Minulle naiseus on hienoa herkkyydestä ja lämmöstä nousevaa vahvuutta, sisäistä voimaa. Oman elämän ohjaksiin astumista. Naisen ei tarvitse lunastaa paikkaansa miehen tai perheen kautta. Tämän sisäistäminen ei ole mikään itsestäänselvä juttu, mutta se on mahdollista.

May the force be with you.
Hyvää naistenpäivää!

P2080387b

PS. Ensimmäinen kuva on kaverin polttareiden photobooth-satoa ja jälkimmäisessä on Monokini 2.0 -projektin valokuva, jossa esiintyy Monokini 2.0 -projektin äiti Elina Halttunen.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Karkki // Ilman sinua olen lyijyä 8.3.2015 at 23:19

  Mielensäpahoittaminen on kuule välillä ihan kunniaksi!
  Ihanaa naistenpäivän loppua, olkoot edessä oleva vuosi parempien juttujen aikaa!

  http://www.lily.fi/blogit/ilman-sinua-olen-lyijya/naistenpaivan-pahkina-tyhmentavatko-naiset-itse-toisensa

  • Reply Johanna 9.3.2015 at 19:45

   Moi Karkki! Tuo viihteellistyminen, josta postauksessasi kirjoitit, tuntuu olevan myös ihan yleismaailmallinen ilmiö tai ainaki yleiskansallinen. Tv:stä lopetetaan asiaohjelmia ja tilalle tulee tosi-tv-kilpailuja, ihan niin kuin niitä ei jo tarpeeksi olisi tarjolla. Miehille selvästi suunnattuun valikoimaan kuuluvat mm. ylensyöjät, kaikenmaailman ammatinharjoittajat ja tatuoijat. Siinäkin aika kapeaa kuvaa miehen elämästä ja mielenkiinnon kohteista.

 • Reply Vilja @ muotoseikka 9.3.2015 at 06:05

  Viisaita sanoja ja äärimmäisen tärkeitä pointteja tuoda esille. Miten minusta tuntuu, että mitä kauemmin siitä alkaa olla, kun naiset alkoivat ympäri maailmaa saada enemmän oikeuksia, sitä helpommin se unohtuu, ettei aina näin ole ollut. Joku antiemansipaatio tuntuu olevan meneillään. Raivostuin hiljaa mielessäni kaikista noista kolmesta tekstistä. Huhhei, suomalainen media vuonna 2015.

  • Reply Johanna 9.3.2015 at 19:41

   Moi Vilja ja kiitti kommentista. Liittyisköhän konservatiivisuuden kasvu tähän meneillään olevaan lamaan jotenkin? Toisaalta en ole koskaan ymmärtänyt mitä tekemistä taloudellisella tilanteella ja naisen asemalla on keskenään…

 • Reply Vanha Jäärä 9.3.2015 at 08:37

  Hyvin sanottu!

  ”Hiukset vaikuttavat miehen uraan” olisi muuten paljon olennaisempi jutun aihe kuin naisten hiukset. Hiukset tuntuvat olevan miehille tärkeämpi asia kuin naisille. Tosi moni (hiukan nuorempi) mies sipaisee päänsä kokonaan kaljuksi kun hiusten kasvu alkaa jostain kohtaa hiukan hiipua. Vanhemmat miehet taas turvautuvat tupeeseen. Kumpikin vaihtoehto on mun mielestä aivan älytön. Mutta miehet ne hiusten vaikutuksesta uraan ovat huolissaan, eivät naiset!

  • Reply Johanna 9.3.2015 at 19:48

   Kiitti kommentista! Tuossa jutussa eniten ärsytti kaikki. Hiuksilla ei pitäisi olla mitään tekemistä kummankaan sukupuolen uramenestykseen. Itsetuntoon sen sijaan varmasti onkin!

  Leave a Reply