elämää

O-M-G eli Olympus OM-D

9.2.2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lupailin jo aikoja sitten juttua uudesta kamerasta. Onneksi on nyt kaksi kameraa niin saa kummastakin kuvan. Kuvassa 2 on uusi kamerani Olympus OM-D (E-M5) ja kuvassa 3 vanha kamerani Olympus E-510. Olen luvattoman huono kameran teknisessä sanastossa (no, kameran tekniikassa yleisestikin), joten kuvailen nyt kamerojani aika kansantajuisesti. Perhepiirissä on vannoutuneita Olympus-faneja ja tästä syystä myös omat kamerani ovat samaa merkkiä. Molemmat ovat myös isäni vanhoja kameroita. Näistä syistä siis Olympus.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uusi Olympus OM-D (E-M5) on minijärjestelmäkamera toisin kuin tuo vanha, joka on tavallinen järkkäri. Minijärjestelmäkamerassa ei ole peilejä, joten se on huomattavasti pienempi ja kevyempi kuin tavallinen järkkäri. Minijärjestelmäkamerassa etsimen kuva muodostuu elektronisesti. Näen lopullisen kuvan jo ennen kuvan ottamista tarkennuksineen, valaistuksineen ja väritasapainoineen toisin kuin vanhassa kamerassa. Eli näen siis käytännössä etsimestä (tai takanäytöstä) suoraan lopullisen kuvan. Tästä ominaisuudesta tykkään erityisesti!

 

olympus_om_d

 

Uuden kameran mukana tuli 45 mm kiinteän polttovälin objektiivi. Kiinteä polttoväli tarkoittaa käytännössä sitä, että objektiivissa ei ole zoomia. Pienin tarkennusetäisyys on noin metrin. Ostin kuitenkin sovittimen, jonka avulla saan myös vanhan kameran objektiivit kiinni uuteen kameraan. Eli tuon 45 millisen lisäksi käytössä on nyt 14–42 mm objektiivi sekä tuo kuvissa näkyvä pitkä pötkylä 40–150 mm, joka taas on hyvä, kun ottaa lähikuvia kaukaa. Hieman hitaammin toimivat nuo vanhat objektiivit uudessa kamerassa, mutta eivät häiritsevän hitaasti. Olen huipputyytyväinen, että vanhoja objektiiveja ei tarvinnut kokonaan hylätä.

Tuo uusi 45 mm objektiivi on paljon valovoimaisempi kuin vanhan kameran objektiivit. Saan hämärässäkin tosi skarppeja kuvia. Bloggaamisen kannalta on mahtavaa, että illallakin saa skarppeja kuvia, vaikka ne nyt keinovalossa otettuja näin talvella ovatkin. Toista ja kolmatta kuvaa vertailemalla voi nähdä eron kamerojen (objektiivien) välillä. Kummatkin ovat käsivaralla otettuja ja hieman käsiteltyjä. (Alla oleva kuva on kännykkäkamerakuva)

 

kamerat_kotilo

 

Uuden kameran ansiosta olen kyllä innostunut kuvaamisesta taas ihan uudella tavalla. Kaikki on paljon helpompaa ja tuo objektiivin kapeampi syväterävyys on vaan niin ihana. Kapeampi syväterävyys tarkoittaa siis sitä, että kuvan tarkkuusalue on pienempi ja taustan saa kivasti epäteräväksi (tämäkin ero hyvin huomattavissa kuvissa 2 ja 3).

Kameraa tulee myös kuljetettua paljon useammin mukana, koska se on niin paljon pienempi ja kevyempi. Uuden kameran myötä tuli tosin uusi ongelma, nimittäin kameralaukku! Vanha Gollan laukku on nyt ihan liian iso. Ratkaisin asian kuitenkin tällä viikolla yllättäen, kun pyörähdin Aleksanterinkadun Espritissä. Kameralaukku Espritistä? Kuulostaa varmaan kreisiltä ja onkin vähän sitä, mutta näytän seuraavassa postauksessa, mistä oikein on kyse. Kamerahifistelyyn haksahtaneiden perheenjäsenieni on nyt paras valmistautua järkyttymään… :D

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

PS. Googlaillessani törmäsin Heikin valokuvanurkkaukseen. Siellä on hyvin selostettu minijärkkärin ero pokkareihin, kompaktikameroihin ja tavalliseen järjestelmäkameraan!

My new camera Olympys OM-D (E-M5) is just marvellous compared to the old Olymous (E-500). Sharpness has reached a totally new level! Because of the smaller size I now carry my camera everywhere. The old camera (pic 3) is Olympus E-500.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Sarianna 9.2.2014 at 16:14

  Myös Olympuksen minijärjestelmäkameran omistavana olen kokenut hieman kamerakateutta isoja järjestelmäkameroita kohtaan. Tämä postaus helpotti oireita ja nosti hymyn huulille :)

  • Reply Johanna 9.2.2014 at 20:37

   Kuis silleen kateutta ? :)

   • Reply Sarianna 10.2.2014 at 17:12

    Ehkä se on se koko, oma mikrojärkkäri näyttää niin vaatimattomalta siinä vieressä… :)

 • Reply Rimma 13.2.2014 at 19:14

  Oi jes! Loistavaa! Minulla on ollut nyt vuoden päivät käytössä tismalleen sama kamera eli tuo OM-D E-M5. Ihan huippu ja niin näppärän kokoinen! (: Juuri testailen tässä E-M1:stä, että saas nähdä joudunko päivittämään…

  • Reply Johanna 16.2.2014 at 18:43

   No sepä on juuri se mihin isukkini päivitti, jonka johdosta tämä päätyi mulle. En valita! ;)

  Leave a Reply