elämää

Valokuvan voimaa

26.2.2014

119152d1c109738cd_1

 

Itken joka maanantai viimeistään kello 21.30 katsoessani Valokuvan voimaa -dokumenttisarjaa. Siinä voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä, Miina Savolainen, auttaa erilaisia perheitä parantamaan välejään ja tutustumaan toisiinsa uudestaan. Tutustuin Miinan Maailman ihanin tyttö -projektiin ensimmäistä kertaa kuvataidekasvatuksen sivuaineessa yliopistossa. Tuosta projektista on saanut lukea aika paljon mediassa, minkä vuoksi kiinnostukseni on taitanut jotenkin lopahtaa voimauttavan valokuvauksen menetelmään. Tämä Ylen sarja onnistui kyllä hyvin palauttamaan sen.

Tähän mennessä kaikki jaksot ovat olleet jotenkin hengästyttävän koskettavia. Suomalaiset puhuvat tunteistaan uskomattoman avoimesti! Sarjaan osallistuneiden (ihan tavallisten) suomalaisten rohkeutta avata todella arkoja perheeseen liittyviä tunteitaan ja pettymyksiään on pakko ihailla. Ohjelman jälkeen en yleensä meinaa saada liikutukseltani unta. Viime maanantaina kuultiin teini-ikäisen Gretan ja hänen äitinsä Mariannan tarina siitä, miten äidin ja tyttären erilaiset tempramentit voivat ajaa heitä erilleen. Kovin yleinen tarina, mutta saattaa olla myös aika satuttava.

 

113452cf30f80c32c_1159852efcd205f9e6_1

 

Tähän mennessä olen vollottanut ehkä eniten lapsuudessa eri koteihin huostaanotettujen veljesten, Franzin ja Kimin jakson aikana. He lähtivät Espanjaan tapaamaan isäänsä, joka ei ollut osannut tarjota pojilleen turvallista lapsuutta. Matkalla Franz kuvaa Kimiä niin kuin tämä haluaa tulla kuvatuksi. Voimauttavan valokuvauksen tarkoitus on opettaa katsomaan itseään ja elämäänsä hyväksyvästi. Emme voi valita sitä, mitä meille tapahtuu, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten kaikkea katsomme.

 

2007530b6ceca42d8_1

 

Ohjelman sivuilla on myös ihana, Siemenkuvaketju, johon Miina on kerännyt katsojia varten tehtäviä. Ihan pakko ottaa joku noista työn alle. Mietin myös, kenen läheisen tai ystävän kanssa haluaisin itse toteuttaa tällaisen kuvasreissun ja minkälaisena haluaisin itse kuvissa esiintyä. Entä mitä haluaisin pukea päälleni. Tiedän yhden varmaksi: taustana olisi meri.

En voi muuta sanoa kuin että älkää missatko tätä sarjaa! Enää on jäljellä kaksi jaksoa, mutta onneksi kaikki jo esitetyt jaksot ovat Areenalla katsottavissa uudestaan. Katsokaa JA itkekää!

Kuvat: Yle/Valokuvan voimaa

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply naku 26.2.2014 at 12:48

  Aloin katsoa erästä jaksoa puolivahingossa, jonka jälkeen ahmit muutkin jo esitetyt Areenalta. Sarja on koskettanut yllättävän syvältä, eikä täälläkään ole itkuilta vältytty. Rohkeita ihmisiä!

 • Reply Johanna 26.2.2014 at 14:30

  Ihan uskomattoman rohkeita!

 • Reply Minde 26.2.2014 at 18:13

  Kiitos vinkistä, kuulostaa todella katsomisen arvoiselta, taidan päätyä Areenaan jo tänä iltana…

  • Reply Johanna 27.2.2014 at 20:26

   Ollos hyvä! Kommentoi tänne kolahtiko yhtä kovin. :)

  Leave a Reply