Helsinki ruoka Sisustus

Karitsaa ja mustaherukkapannacottaa Töölössä

9.10.2015

PA036358b

Varjojen piteneminen ja ilmojen viilentyminen tuntuvat nyt ihan hyvältä. Lokakuun viikonloput eivät ole enää yhtä hektistä vuodenajasta (väkisin) nauttimista kuin kesällä. Sadekin sopii. Ja alhaalle tippunut iltapäivän aurinko, joka värjää kadut kultaisiksi ja saa vastaantulijoiden siluetit sädehtimään. Syksyssä parasta ovat kiireettömät illat kynttilän valossa ystävien seurassa ja ruokapöydän äärellä. Nämä kuvat ovat viime lauantailta. Meidät oli kutsuttu Töölöön syömään karitsaa (lihaton lokakuu, mikä?).

PA036362b PA036366b
Noista retrolaseista nautittiin aluksi puolukkashotit. Piirongin toisessa päässä näkyy kultapiiskut, jotka olin poiminut pellon laidalta tuliaisiksi. Tähän aikaan vuodesta pitäisi poimia ja syödä juuri niitä asioita, joita luonto nyt tarjoaa: marjoja, omenoita, kaaleja, perunoita, porkkanoita ja sieniä. Karitsakin on kuulemma perinteisesti syksyruoka. Onkin oikeastaan hassua, että siitä on tullut pääsiäisruokalaji.

Jälkiruoaksi oli taivaallista, piparmintulla ja mustaherukoilla höystettyä pannacottaa. Aijai. Sain luvan jakaa reseptin kanssanne:

PA036370b

Mustaherukkapannacotta

5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
3 liivatelehteä
2 dl mustaherukoita

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita kerma, sokeri ja vaniljasokeri kattilasas ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen 1–2 minuuttia. Ota sitten kattila liedeltä ja sekoita seokseen liivatteet, kunnes ne sulaavat. Jaa mustaherukat kuuteen annoslasiin. Kaada päälle kermaseos ja pistä jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään. Koristele lopuksi marjoilla ja sitruunamelissalla.

Enjoying fall things at the moment: chilly weathers, golden sun rays, slow dinners with friends, lamb and blackcurrant pannacotta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply