Varjojen piteneminen ja ilmojen viilentyminen tuntuvat nyt ihan hyvältä. Lokakuun viikonloput eivät ole enää yhtä hektistä vuodenajasta (väkisin) nauttimista kuin kesällä. Sadekin sopii. Ja alhaalle tippunut iltapäivän aurinko, joka värjää kadut kultaisiksi ja saa vastaantulijoiden siluetit sädehtimään. Syksyssä parasta ovat kiireettömät illat kynttilän valossa ystävien seurassa ja ruokapöydän äärellä. Nämä kuvat ovat viime lauantailta. Meidät oli kutsuttu Töölöön syömään karitsaa (lihaton lokakuu, mikä?).
Noista retrolaseista nautittiin aluksi puolukkashotit. Piirongin toisessa päässä näkyy kultapiiskut, jotka olin poiminut pellon laidalta tuliaisiksi. Tähän aikaan vuodesta pitäisi poimia ja syödä juuri niitä asioita, joita luonto nyt tarjoaa: marjoja, omenoita, kaaleja, perunoita, porkkanoita ja sieniä. Karitsakin on kuulemma perinteisesti syksyruoka. Onkin oikeastaan hassua, että siitä on tullut pääsiäisruokalaji.
Jälkiruoaksi oli taivaallista, piparmintulla ja mustaherukoilla höystettyä pannacottaa. Aijai. Sain luvan jakaa reseptin kanssanne:
5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
3 liivatelehteä
2 dl mustaherukoita
Liota liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita kerma, sokeri ja vaniljasokeri kattilasas ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen 1–2 minuuttia. Ota sitten kattila liedeltä ja sekoita seokseen liivatteet, kunnes ne sulaavat. Jaa mustaherukat kuuteen annoslasiin. Kaada päälle kermaseos ja pistä jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään. Koristele lopuksi marjoilla ja sitruunamelissalla.
Enjoying fall things at the moment: chilly weathers, golden sun rays, slow dinners with friends, lamb and blackcurrant pannacotta.
No Comments