Helsinki Vehreät vihreät

Lähiö viheriöi

11.8.2015

Oletteko kuulleet Momon Our House festivaalista? Se aukesi viikonloppuna ja kestää lauantaihin. Vantaan Mikkolassa sijaitsevat kaksi purettavaa elementtitaloa muuntautuivat lähiöiden asiaa ajavan festivaalin näyttämöksi. Tapahtuman järjestäjä on monen tuntema MOMO, joka haluaa edistää sotien jälkeisten vaatimattomien (MOdest) ja modernien (MOdern) talojen arvostusta ja tarjota niissä asuville ihmisille tietoa ja inspiraatiota. Käytännössä kyse on siis niistä tuikitavallisista 50- 60 ja 70-luvun kerros- ja rivitaloista, joita Suomessa on lukemattomia. Kävin festivaalilla kaverin kanssa, joka asuu juuri sellaisessa 50-luvun kerrostalossa Herttoniemessä. Me asumme myös ”Momo-kodissa”. Vuokrakotimme on 1961 rakennetussa talossa Lauttasaaressa.

P8082084b

Koska festivaalikonsepti on ihan uusi, oli todella mielenkiintoista astella taloon, jonka sisällöstä ei ollut juurikaan mitään käryä. Näyttelytiloissa esiteltiin, mitä lähiö ja koti ovat ja mitä ne voisivat olla. Mm. Tekes ja Tikkurila olivat vallanneet talosta huoneistot ja rakentaneet niihin rohkeat näyttelyt. Kekkilä puolestaan oli valloittanut parvekkeet ja sisäpihan viljelylaatikoilla. Tässä poimintoja villinä viheriöivistä istutuksista, jotka saivat meidät huokailemaan ihastuksesta. Juteltiin Kekkilän puutarhurin Mari Kaartokallion kanssa, joka kertoi, että taimi-istutukset olivat rehahtaneet kasvuun ihan muutamassa viikossa viljelylaatikoissaan. Hän oli iloissaan, että oli päässyt toteuttamaan jotain näin villiä. Näytti uskomattoman hienolta! Löysin tällaisen videonkin Kekkilän festaritunnelmista.

P8082051b

Yllä oleva parveke oli Sokos hotellien huoneistossa. Kehysmäiset hyllyt näyttävät hienoilta. Ne oli varmaankin rakennettu viljelylaatioiden osista.

P8082033b

Uskomatonta kyllä, myös yllä oleva kuva on parvekkelta. Viljelylaatikot on asetettu umpinaisen kaiteen sisäpuolelle. Kuulostaa siltä, että kasvit eivät saa riittävästi valoa, mutta katsokaa nyt niitä! Ei siltä näytä. Kuulemma yrtit eivät edes kovin paahteessa viihdy. Se on kyllä meidänkin parvekkeella huomattu.

P8082043b
Yllä Tikkurilan huoneiston mausteinen parveke. Nuo värit ja upeaksi käsitelty lattia!

P8082078b

Onko teidän kerrostalojenne pihalla yhteisiä viljelylaatikoita? Viljelylaatikkoviidakon toivoisi koristavan jokaista lähiöpihaa. Yhteiset viljelykset ovat varmasti myös hyvä keino saada asukkaat tutustumaan toisiinsa ja viihtymään yhdessä. Jos olisin osakas tässä meidän talossa niin ehdottaisin kyllä tänne viljelylaatikoita. Täällä on kuitenkin molemmin puolin taloa aurinkoista rinnettä. Toisaalta, kuka sanoo ettei vuokralla-asujienkin ideoita kuunneltaisi? :)

P8082068bP8082006b

Mikkola sijaitsee Vantaan perukoilla Korsossa. Pitkä matka keskustasta kannattaa taittaa. Nämä istutukset on nähtävä paikan päällä. Samoin festivaalin tunnelma on jotenkin ainutlaatuinen ja ihan erilainen. Mikkolan entisten asukkaiden nostalgiset tunnot sekoittuvat teoreettisempiin pohdintoihin lähiörakentamisesta. Vieraita festareille oli tullut vähän joka suunnasta. Tapasin muun muassa rouvan, joka oli monen Mikkolassa vietetyn vuoden jälkeen muuttanut työn perässä Somerolle. Nyt hän oli tullut tapahtumaan katsomaan, miltä entinen kotitalo festivaalin näyttämönä näyttää. Katseessa oli liikutusta ja haikeutta. Sai pohtimaan, mikä todella tekee kodista kodin ja miksi lähiöitä niin usein kammoksutaan. Lähiöissä kun kuitenkin viihdytään.

PS. Säästin Tikkurilan näyttelytilan kuvat seuraavaan postaukseen, eli perästä seuraa. Pysykää linjoilla!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply