elämää Helsinki

Tovesta ja kirjoista

25.3.2014

Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta

 

Tove Jansson syntyi samana kuukautena ja vuonna kuin mammani eli isänäitini, ja siitä on tulee tänä vuonna sata vuotta. Käytiin viime viikonloppuna kiertämässä Ateneumin Tove Jansson -näyttely, joka oli upea! Se esitteli hyvin Toven muumien varjoon jäänyttä menestyksekästä uraa taidemaalarina. Paljon muumejakin oli, mutta ainakin yhtä paljon muutakin. Onneksi ostin A-kortin, jolla voin käydä näyttelyssä vaikka kuinka monta kertaa kevään ja kesän aikana. Kävin myös tammikuussa Doc Pointissa katsomassa Tove Janssonista ja Tuulikki Pietilästä kertovat dokkarit, joiden innostamana löysin sitten itseni seuraavalla viikolla Muumimaailman talvea kuvaamasta. No, senhän te jo tiesittekin. Tove-kuume ei ole ottanut hellittääkseen senkään jälkeen ja nyt voinkin helpottaa sitä edelleen Tuula Karjalaisen teoksella Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta. Ostin kirjan Ateneumista.

 

Tove Jansson

 

Ja mikä kirja tuo onkaan! Olen aivan sen pauloissa. Ihan kuin Tove itse kertoisi minulle elämästään ja työstään. Elämänkertateos käsittää Toven työ- ja henkilökohtaisen elämän aika laajasti. Myös hänen lähipiiriään, perhettään ja rakastajiaan kuvaillaan kiinnostavasti. Tove oli inspiroiva persoona ja luovuudessaan ainutlaatuinen. Hän ei halunnut taipua perinteiseen naisen rooliin ja säilytti aina itsenäisyyden, jonka symbolina tuntui olevan ikioma ateljee. Tove kapinoi milloin mitäkin vastaan, mutta vaikutti silti olevan hyväsydäminen ja kiltti ihminen. Läsnä oli aina kaipuu vapauteen; ”Vapaus on paras asia.” Ja niinhän se juuri onkin.

 

Tuula Karjalainen Tee työtä ja rakasta

 

Ihanaa on Toven rakkaus mereen ja ikuinen kaipuu saarelle, milloin millekin. Mielenkiintoista on löytää Toven elämästä ihmisiä, tapahtumia, paikkoja ja merkityksiä, jotka ovat suoraan siirtyneet muumitarinoihin. Simpukat, yksinäisyys, oma äiti, rakastajat, Katajanokan katot, atomipommit, sodat ja isovanhempien talo. Ihan vain muutaman mainitakseni.


Tove Jansson

 

Olen opiskellut Toven tussitekniikkaa tarkasti ja se on kyllä ihan varmasti vaikuttanut myös omaan tapaani piirtää pintoja ja muotoja. Alla oleva maalaus oli esillä Ateneumissa. Alun perin olen nähnyt sen Ahvenanmaalla, Kökarin saaristossa sijaitsevalla Källskärin saarella. Tuon paratiisisaaren kätköissä on ”kreivi” Göran Åkerhielmin rakentama huvila, jonka seinällä maalaus aiemmin riippui, ennen kuin se siirtyi Ahvenanmaan taidemuseoon. Tässäkin, kuten niin monessa muussakin Toven teoksessa on läsnä joku outous ja mystisyys, tietynlainen melankolia, mutta kuitenkin elämänilo. Onko se sitten se mikä Toven töissä niin kiehtoo? Tuo outo tunnelma, jossa ilo ja ihmettely on kuitenkin mukana.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Yhdeksi vuoden 2013 kauneimmista tietokirjoista valittu teos on kokonaisuudessaan oikea aarre. Tässä on kirja, jonka omistaminen tosiaan tekee onnelliseksi. Kansi on kaunis ja kirjan rikas kuvitus on tosi mielenkiintoinen. Luin kirjasta ensimmäisenä a Kiss from the past -blogista. Kiitos sinun tajusin olla valppaana ja hankkia itsellenikin oman. Ihanaa, onneksi tuota kirjaa on vielä reilusti yli puolet jäljellä.

Ja vielä kirjoista ja lukemisesta: Minua on vaivannut viime vuodet se, että vain katselen kuvat ja pysähdyn aniharvaan todella ajatuksella lukemaan jotakin. Omistaa ihana kirja ja odottaa päivällä, että voi taas illalla kömpiä sen pariin sänkyyn – nyt muistan miltä se tuntuu! En usko kirjojen kuolemaan, enkä niiden siirtymiseen kokonaan sähköisiksi. Hankkikaa tämä Tuula Karjalaisen teos niin tiedätte mitä tarkoitan.

Tove Jansson, the creator of the Moomin, was born 100 years ago. Vi visited the Tove Jansson exhibition at Ateneum in Helsinki the past weekend. And it was just wonderful! I bought the book Tove Jansson Tee työtä ja rakasta (Tove Jansson, Work and Love) and have not been able to drop it since. Such an inspiring person and life!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply akissfromthepast 25.3.2014 at 20:26

  Heippa sinä,
  ai miten kivaa että tykkäsit kirjasta. Tuota tunnetta en olekkaan muistanut että joskus sitä aina ajatteli päivälläkin että pääsisipä jo lukemaan jotain tiettyä kirjaa..tämä tunnetila sopii tähän kirjaan. Tajusin tämän nyt kun luin tämän sun tekstin että tosiaan.. :)
  Outous ja mystisyys on hyviä kuvaamaan Toven teosten viehätystä..niissä on joku semmoinen jännä maaginen elementti. Minulla on vielä näyttely käymättä mutta onneksi on vielä aikaa, sillä tuota ei voi ohittaa.
  Ilahdutti tosi kovasti kun teit tällaisen yllätyslinkkauksen ^^ sulla on niin upea blogi.

  • Reply Johanna 25.3.2014 at 20:32

   Kiitos! Tykkään myös sun blogista! Siinä on aina harkittuja ajatuksia ja mukavan kiireetön tunnelma. Ja plussaa että olet miessukupuolen edustaja! Teit on niin harvassa. :)

 • Reply mira-marie 25.3.2014 at 23:11

  Kirja on minullakin. Sain sen joululahjaksi. Ensi viikolla menossa näyttelyyn. Pakko nähdä.

 • Leave a Reply