Helsinki ruoka Vehreät vihreät

Villiyrttisalaatti

2.6.2015

P5230791b

Edellisviikon lauantaina pääsin mukaan Sieni-ihmiset ry:n järjestämälle Sami Tallbergin ja Tea von Bonsdorffin vetämälle villiyrttiretkelle Helsingin Paloheinään. Kummallista, etten ole eksynyt villiyrttiretkille koskaan aiemmin. Villiyrtit ovat kuitenkin kiinnostaneet jo pitkään. Päivästä luvattiin suhmuraista, mutta tulikin tosi aurinkoinen ja lämmin. Käppäilimme Samin ja Tean perässä ja poimimme koreihimme kasveja Samin ohjeiden mukaan. Tea puolestaan esitteli löytämiään sieniä. Lopuksi valmistimme kaikkien keräämistä villiyrteistä salaatin ja söimme sen vuohenjuuston ja leipien kanssa. Onneksi otin paljon kuvia. Muuten osa kasveista olisi saattanut unohtua.

P5230745b

Seuraavaksi lyhyt katsaus löytämiimme salaatinaineksiin.

Voikukka on yksi monikäyttöisimmistä ja runsassatoisimmista kasveistamme. Yllä Sami kertoo, että pyöreäreunaiset voikukan lehdet maistuvat miedommilta kuin teräväreunaiset. Voikukan lehtiä voi käyttää salaateissa. Nuoria nuppuja taas voi paistaa öljyssä ja tarjota sitruunan kanssa. Kukkia voi syödä sellaisenaan. Sami lupaili niiden maistuvan laktritsin makuisilta vaahtokarkeilta. Jopas!

P5230753b

Mesiangervon oksien päiden nuoret lehdet maistuvat aromaattisilta ja voimakkailta. Myös kukkia voi kuivata ja käyttää vaikka leivonnaisissa (ks. esim mesiangervo-bébé.)

P5230736b

Kuusen versot sopivat syötäviksi sellaisenaan, kuten myös suolaisen kirpsakat käenkaalit eli ketunleivät (alla). Käenkaalien touko-kesäkuussa ilmaantuvia herkkiä kukkiakin voi syödä. Koristavat salaatin kuin salaatin. Käenkaalit ovat lapsuuden herkkuani. Niitä kasvoi setäni ja mammani metsässä. Muistan monet kullankeltaiset illat, kun juoksin vielä ennen kotiin lähtöä metsään keräämään ketunleipänippuja, joita sitten automatkalla mutusteltiin.

PA110024bP5230731b

Yllä olevassa kuvassa Sami pitelee käsissään maitohorsman nuorta versoa (n. 20 cm korkuinen), joka maistui yllätyksekseni ihan parsalta. Todella murea ja herkullinen ja käytettävissä kuten parsa. Versoja löytää parhaiten toukokuussa. Tämän kasvin kohdalla opin kirjaimellisesti karvaan läksyn. Minä nimittäin söin villiyrttihurmassani hyvillä mielin horsman näköisen toisen kasvin. Ajattelin, että tympeämpi maku johtui vain kuivuneisuudesta, mutta kyseessä olikin sitten ilmeisesti kelta-alpi. Maitohorsman versosta sen erotti vain hennon täplikäs varsi. Siinä sitten soiteltiin ja selviteltiin kasvin syömiskelpoisuutta ja todettiin lopulta, että myrkyllinen se ei ainakaan ole. Onneksi. Tämä kuitenkin osoitti, että hortoilu ei saa olla liian huoletonta puuhaa. Säännöt ovat samat kuin sienestyksessä – älä syö mitään, mitä et varmuudella tunnista. Suomen luonnossa on myös kasveja, jotka ovat ihmiselle erittäin myrkyllisiä. Hyvä suomalaisten kasvien ”yleisteos” on Luontoportti. Sieltä löytyy tietoa myös myrkyllisistä kasveista.

Alla kasvikorini. Löytämättä jäivät mm. isomaksaruoho ja kallioimarre, joita maisteltiin viime kesän postauksessani Villiyrttejä Hopiavuorelta ja kaksi muuta paikkaa Kustavista.

P5230769bP5230761b
Ja vielä yksi kuva retken lopuksi nauttimastani villiyrittisalaattiannoksesta. Hieno sekoitus ennenmaistamattomia makuja, joiden kylkeen tuo vuohenjuusto sopi loistavasti. Samin salaatinkastike sitoi kaikki maut nätisti yhteen. Sen resepti täytyy seuraavaksi kaivaa jostain. Olin niin annokseni lumoissa, että Samin selostukset siitä menivät ihan ohi.

Villiyrttisalaatti_resepti

I went to a wildherb excursion organized by Sieni Ihmiset ry and lead by wildherb chef Sami Tallberg and mushroom specialist Tea von Bonsdorff. In the end of the 2-hour-long excursion we made a wildherbsalad from everything we had collected in our baskets. You can find so many delicious things in Finnish forrests! My favourite was fireweed, which tasted exactly like sparragus, if not more delicous! Also one very important lesson learnt: never ever eat anything you don’t recognise for sure.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maire / Kettukarkki 6.6.2015 at 10:58

  Kaunis on annos!
  Kuvissa näkyy nurmen seassa myös siankärsämöä, joka on syötävää myös. Ihan rikkakasvihan se on, mutta varsinkin pienet vaaleanvihreät ovat hyviä napattavaksi suuhun ihan sellaisenaan. Kävin muutama vuosi sitten Saksassa villiyrttikurssilla, ja tämä oli ainut kasvi joka jäi siitä mieleen. :D

  Meidän pienempi lapsi myös mutustaa voikukkia suoraan maasta. Kysyin tässä keväällä että haluatko maistaa, ja pienen ihmettelyn jälkeen se vaan haukkasi kukasta ja sanoi että hyvää!

  • Reply Johanna 8.6.2015 at 17:51

   Kyl vaan! Siankärsämöä oli meidän salaatissa myös. Lisäsin sen nyt tuohon vikaan kuvaan. Ehkä sitä vähän pilkistää tuolta vasemmasta reunasta… Ja voikukat tosiaan ON hyviä ihan sellaisinaan.

  Leave a Reply