Juhla

25 aineetonta joululahjaa

11.12.2018

Mitä ihmettä antaa joululahjaksi ihmiselle, joka ei tarvitse mitään, ja jonka koti jo pursuaa tavaraa? No, jotain muuta kuin tavaraa tietenkin. Tavaralahjat ovat muutenkin jo menneen talven lumia. Katsotaan tulevaisuuteen eikä osteta mitään turhaa p*skaa, kuten Juliaihminen asian oivallisesti ilmaisi.

Aineettomia lahjoja ei kuitenkaan aina ole ihan helppo keksiä. Syntyikin idea koota aineettomien lahjojen lista tänne blogiin. Osa on perinteisiä, osa saattaa jopa venyttää käsitystäsi siitä, mikä on lahja. Listalla on lahjoja aikuisille, sillä ajattelen, että pienet lapset ansaitsevat tavaralahjansa. Pelkät lahjakortit eivät sytytä hyvin konkreettisesti maailmaa katselevaa 5-vuotiasta. No on listassa sentään yksi lahjaidea lapsia varten. Se on sokerina pohjalla (eli listan viimeisenä), sillä on sitäkin parempi!


1. Siivouslahjakortti

Mikä olisikaan ihanampaa kuin perusteellinen, ammattilaisen suorittama kotisiivous? Tai vaikka spesifimpi siivousoperaatio kuten ikkunoiden pesu? Tätä lahjakorttia arvostavat erityisesti kiireiset lapsiperheet ja uratykit. Kannattaa toki harkita tarkkaan kenelle lahjakortin antaa. Joku saattaakin loukkaantua siivouslahjakortista ja toinen  kokea epämukavaksi sen, että joku ulkopuolinen tulee kotiin ”penkomaan”. Budjettivariaatio lahjasta on tietty se, että lahjan antaja lupautuu itse tekemään siivouksen.

2. Käsityö-workshopit

Kädentaitokursseja on tarjolla moneen lähtöön. Osallistuin viime vuonna Kenkäpaja Pihkan muutaman tunnin kestävälle laukkukurssille. Se oli todella hauskaa, eikä vaatinut osallistujilta mitään erityistaitoja. Lopuksi sain viedä kotiin ihan itse valmistamani nätin pikkulaukun. Kenkäpaja Pihka järjestää myös kenkäkursseja. Ne ovat arvokkaampia, mutta tiedän monta kaveria, jotka kerrassaan rakastaisivat kurssia. Seuraavaksi olisi kiva osallistua Makramee-kurssille. Turussa niitä järjestää mm. Luomuspaja.

3. Vaatelainaamo Vaatepuu -lahjakortti

Vaatepuu-vaatelainaamo toimii Helsingissä, Järvenpäässä, Turussa ja Tampereella.  Vaatepuu tarjoaa eri hintaisia puolen vuoden pituisia määräaikaisia jäsenyyksiä sekä kertalainausmahdollisuuden. Valikoimassa on vaatteita kotimaisilta ja pohjoismaisilta brändeiltä. Kaikilla on aina silloin tällöin erityistilaisuuksia, joihin haluaisi pukeutua tosi kivasti. Sen sijaan, että ostaa aina jotain uutta, voi vaatteen käydä myös lainaamassa. Joululahjana toimisi varmaan kivasti kertalainausoikeus – lahja tutustuttaisi Vaatepuun toimintaan. Vaatepuun lahjakortin saa myös haluamalleen summalle. Sain Vaatepuun lahjakortin ystäviltä 30-vuotislahjaksi. Se oli minusta tosi hyvä lahja!

3. Kalligrafia-kurssi

Kalligrafia on tullut taas muotiin. Olen seurannut kateellisena somesta, miten moni kaveri on käynyt harjoituttamassa kynänkäyttötaitojaan kalligrafiakurssilla. Kursseja järjestävät monet julkiset ja yksityiset tahot, mainittakoon esimerkiksi Turussa toimiva Design Sarandia.

4. Museokortti

Haastan teidät, jotka ette koe olevanne ”museoihmisiä” menemään johonkin nykyaikaiseen museoon. Monet museot ovat viimeisen 15 vuoden aikana kehittyneet huimasti interaktiivisempaan, osallistavampaan ja visuaalisempaan suuntaan. Ja viime vuosina monista näyttelyistä on muodostunut somehittejä. Ei tällaista vielä 10 vuotta sitten ollut. Tällä hetkellä suurta hypettä nauttii vasta-avattu Amos Rex Helsingissä. 68 euroa maksava Museokortti on pääsylippu 280 suomalaiseen museoon.

5. Savusauna

Lähes kaikki suomalaiset rakastavat saunomista, mutta kuinka moni on käynyt aidossa savusaunassa (en minä ainakaan)? Kuvittele höyryävä hengitys tammikuisessa pakkasessa, tähtitaivas ja saunamyssy syvällä päässä. Ai että! Savusaunan vuokraaminen tunniksi pariksi ei välttämättä ole edes kovin kallista. Ja mikä parasta – lahjan antaja voi itse mennä mukaan.

6. Liikuntakokeilu

Monet liikuntaseurat tarjoavat kokeilukertoja edulliseen hintaan. Valitse jotain yllättävää: tuolitanssia, ilma-akrobatiaa, curlingia, miekkailua, afrotanssia…

7. Taidelainaamo-lahjakortti

Vaatteita voi lainata, mutta myös taidetta. Sopii hänelle, joka on jo vuosia etsinyt sohvan ylle sopivaa taulua tuloksetta. Taidelainaamo antaa tilaisuuden kokeilla erityylisiä taideteoksia kotona. Useimmiten teoksen voi sitten myös lunastaa omaksi, jos löytää mieleisen.

8. Ruokakurssi

Ravintolat ja kahvilat järjestävät nykyään hauskanoloisia ruokakursseja. Esim. turkulainen Powau järjestää brunssikursseja raakaruokateemalla. Lahjan saaja saa ruoanlaittovinkkien lisäksi kurssilta mahan täyteen ruokaa.

9. Kaupunkiseikkailu

Tämä lahjaidea vaatii lahjan antajalta paljon järjestelyjä, mutta lopputuloksena on varmasti ikimuistoinen ja antajalle mahdollisesti täysin ilmainen Amazing Race -tyyppinen päivä. Olen selostanut kaupunkiseikkailun periaatteen postauksessa Turkulaiset Helsingissä eli kaupunkiseikkailu Katajanokalta Tähtitorninmäelle.

10. Turistipäivä kotikaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä edes omasta kotikaupungistaan heittäytyäkseen turistiksi. Vie lahjan saaja päivän aikana sellaisiin kohteisiin, joita turisteille kotikaupungissasi suositellaan. Oletko esimerkiksi käynyt koskaan Kansallismuseossa tai Temppeliaukion kirkossa? Tai Turun Linnassa? Hyviä ideoita turistikierrokselle Helsingissä saa Nopsa travelsin sivuilta.

11. Eettinen lahja

Hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa joulun aikaan usean tahon kautta. Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen lahja ja WWF tarjoavat valmiita lahjapaketteja. Hienovaraista on toki ensin yrittää selvittää lahjan saajan näkemys tämänkaltaisista lahjoista. Jotkut ajattelevat, etteivät nämä lahjat suoranaisesti ole lahjoja lahjan saajalle. Asia erikseen ovat sitten joululahjakeräykset, joiden kautta moni vaikeassa elämäntilanteessa oleva lapsi tai nuori saattaa saada joulunsa ainoan lahjan (ks. esim Joulupuu-keräys).

12. Leffaliput + lastenhoitoapu

Annoimme vastikään tällaisen lahjakortin Joonaksen siskolle. Kahden leffalipun lisäksi lahja sisälsi lupauksen hoitaa lapsia leffan ajan.

13. Lehtitilaus

Ei mikään uusi idea, mutta mielestäni edelleen tosi hyvä, varsinkin, jos lahjan saaja ei jo entuudestaan tilaa kovin montaa lehteä. Tämä ei teknisesti ottaen ole täysin aineeton lahja, mutta menköön hyvän puolesta.

14. Ensiapukurssi

Kuinka monta kertaa sinulla on käynyt mielessä, että ensiapukurssi pitäisi käydä? Jos saisit kurssin lahjaksi niin se tulisi lopultakin käytyä.

15. Hemmotteluhoito

Jos perinteiset hieronnat ja jalkahoidot tuntuvat tylsiltä, valitse vaikka intialainen päähieronta.

16. Meikkaus

Minusta olisi mukavaa kerran elämässä istahtaa meikkaajan penkkiin ja antaa vapaat kädet (ennen vanhojen tansseja olin, mutta se meikki meni vähän mönkään). Samalla voisi saada vinkkejä siihen, miten omaa pärstää ammattilaisen silmin kannattaisi ehostaa.

17. Valokuvaus

Tämä on toki suhteellisen arvokas lahja, mutta jos todella haluat hemmotella lahjan saajaa niin miksei? Erityylisiä valokuvaajia on nykyään moneen junaan. Löysin esimerkiksi vastikään valokuvaajan, jonka teokset ovat kuin maalauksia: By Mikaelas (linkki vie Instagramiin, sillä web-sivuja päivitetään juuri). Katsokaa nyt vaikka tätäkin auringonkukkapellon keskellä otettua kuvaa. Sanattomaksi vetää. Jos ei ihan joululahjaksi, niin ehkä rippilahjaksi tai ylioppilaslahjaksi tällaisen lahjakortti voisi antaa. Lahjakkaan valokuvaajan kuvattavaksi asettuminen on parhaimmillaan terapiaa itsetunnolle.

18. Valokuvauskurssi

Esimerkiksi Valokuvataiteen museo järjestää valokuvauskursseja. Järkkäri haltuun -kurssi olisi varmasti mieluinen lahja monelle aloittelevalle kotikuvaajalle.

19. DNA-testi

Kiinnostaisiko tietää, mihin etniseen ryhmään DNA:si viittaa? DNA-testit ovat varmaan aika suosittu lahja tänä vuonna. Sen verran aggressiivista on ollut niiden mainostaminen viime aikoina. On hyvä harkita, mikä on lahjan saajan suhtautuminen asiaan. Jotkut saattavat suhtautua epäluuloisesti näin henkilökohtaisten tietojen luovuttamiseen.

20. Viininmaistelua

Käytän tässä tilaisuuden mainostaa hyvän ystäväni Martin Nordellin samppanja-tastingia. Vaikka en ole vielä itse päässyt osallistumaan hänen tasting-iltaansa, voin huoletta suositella. Martinin tietous viineistä tekee vaikutuksen ja fiilis tarttuu. Voisiko lahjan antaa usealle ihmiselle yhdellä kertaa?

21. Viikon ruoat pakastimeen

Jos tykkäät kokata, tämän lahjan valmistaminen käynee sinulta leikiten. Lahja ilahduttaisi satavarmasti erityisesti perhettä, johon on juuri syntynyt lapsi. Nyt älysin, että tämäkään ei ole mikään aineeton lahja, mutta menköön silti. Ei ole ainakaan tavaraa, joka jää nurkkiin pyörimään. Hih!

22. Kirjaston kirjat

Muistan kaverini kertoneen, että hänen äitinsä kääri aina jouluksi aviomiehelleen (eli ystäväni isälle) ison pinon kirjaston kirjoja lahjaksi. Kirjat sitten luettiin ja joululoman jälkeen palautettiin kirjastoon. Voisitko toteuttaa itse tällaisen vaikka kirjat ovatkin lainatavaraa?

23. Hortoilukurssi tai sienestyskurssi

Sekä hortoilu eli villiyrittien kerääminen että sienestys ovat sellaista puuhaa, ettei siihen pidä aloittelijan ryhtyä tuosta vain. Kurssilla voi saada varmuutta lajintunnistamiseen, minkä jälkeen uskaltaa turvallisin mielin lähteä metsäretkelle yksinkin. Kursseja järjestävät esim. hortoilu.fi ja Martat.

24. Saariretki

Lahjan saajan voi viedä saarelle monennäköisin budjetin. Edullisimmillaan vesibussi vie pääkaupunkiseudulla esim. Vallisaareen tai Lonnaan ja Turussa Seiliin. Tai jos haluat panostaa enemmän, anna lahjaksi retki Bengtskärin majakkasaarelle. Minua harmittaa vieläkin, että tuli käytyä niin vähän Helsingin edustan saarilla silloin kun vielä Helsingissä asuttiin. No, ehkä joskus vielä sinne Pihlajasaareenkin päädytään!

25. Äänitetyt iltasadut

Ja sitten se viimeinen: Lue kummilapselle, lapsenlapselle tai sukulaislapselle iltasatuja nauhalle. Käytä äänitehosteita, niin lopputuloksesta tulee taatusti hykerryttävä. Miten ihanaa olisi monen kymmenen vuoden päästä kuunnella isoäitinsä lukemaa iltasatua tai antaa omien lasten kuunnella sitä? Mutta mikä olisikaan paras tapa toteuttaa tämä teknisesti nyt kun kellään ei ole enää kasettisoittimiakaan? Vinkkejä? Tämä lahjaidea ei ole omani, vaan bongasin sen Helsingin Sanomien aineettomia lahjoja käsittelevän jutun kommenttiosiosta.


Huh! Olihan siinä lista! Lisättäköön vielä, että paketointihuvista ei silti tarvitse luopua, vaikka antaisikin aineettoman lahjan. Lahjakortin tai käsin kirjoitetun lupauksen voi myös piilottaa pieneen söpöön pakettiin. Minä ainakin aion hääriä pakettien parissa, vaikka aineettomia lahjoja ostankin. Kuvat ovat muutaman vuoden takaa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply