kotona Sisustus

Marraskuun valot

8.11.2014

PB070397b

Eilen illalla tarkoitus oli vain röhnöttää sohvalla uuden Divaanin (marraskuu-joulukuu) ja perjantaileffan kera. Toisin kuitenkin kävi, kun löysin lehdestä Laura Räihän Ikuinen valo -jutun, joka käsitteli valosarjoilla sisustamista. Päätin uhmata jokaisen sisustusbloggaajan inhoamaa keinovaloa ja kuvata vähän miten olen yrittänyt saada valolla viihtyisyyttä meidän syyspimeään kotiin.

PB070364b

Ensinnäkin, en tiedä mitään niin tunnelmaa latistavaa kuin yhdestä pisteestä tuleva suora kattovalo. Siksi sytyttelen kattovalon sijaan iltaisin kaikki mahdolliset muut valonlähteet: jalkalamput, pöytävalaisimet, valosarjan peilin ympärillä ja kynttilät. Poikakaveri, joka katsoo asiaa älyllisestä/ekologisesta/taloudellisesta näkökulmasta ihmettelee vuorostaan, miksi kaikkien valojen on oltava päällä.

PB070408b

Valolla on aina ollut iso merkitys siinä, mikä tuntuu minusta viihtyisältä. Tämänhetkinen kotimme on pieni (vain 50 neliötä). Melkein kaikki kulmat näkyvät yhdellä vilkaisulla, joten siksi tykkään pitää valoja päällä kaikkialla. Sitä paitsi jollain lailla marraskuista valon puutetta on pakko kompensoida…

PB070386b

Perinteisesti olohuoneen peilin ympärillä on talviaikaan ollut valosarja, niin nytkin. Peilit ylipäätään ovat muuten hyviä valon välittäjiä. Tuo olohuoneen iso peili on aika lailla koko kämpän keskellä. Vuoden valoisampana aikana siihen osuu auringonvalo kummaltakin suunnalta päivän aikaan. Samoin muut lasipinnat heijastavat kauniisti valoa. Maljakot ja taulut esimerkiksi.

PB070388b

Sain ihanilta työkavereiltani yllä olevan kuvan marmorikynttilänjalan valmistumisen johdosta. Sain myös kukkakimpun, jonka jaoin maljakoihin ympäri kotia.

Etsin pitkään eteiseen jotakin pöytävalaisinta. Lopulta tuo Iittalan Lantern-valaisin* ratkaisi pulman. Sain sen blogin kautta Iittalalta Vihreän talon kemuista. Seuraavaksi ajattelin kokeilla valaisimessa hieman himmeämpää lamppua. On aika pienestä kiinni, mikä valon määrä tuntuu missäkin tilassa sopivalta.

PB070451bPB070486b

Pidin viime viikolla sukulaisille valmistujaisjuhlat, joihin ei saanut tuoda lahjoja. Kukaan ei tainnut kuitenkaan noudattaa toivettani. :) Sain muun muassa kaksin kappalein Karhulan keittiötölkkejä, joihin oli kumpaankin piilotettu valosarja. Nyt toinen niistä tuo tunnelmaa makkarin ikkunalaudalla. Tämä on yksinkertaisimpia tunnelmavalaistusideoita, mitä tiedän ja aina yhtä toimiva. Jos valo tuntuu liian kirkkaalta, vedän verhon eteen ja nautin suodattuvasta valosta sillä tavoin. Samalla ikkunalaudalla on muuten pitkään ollut tällainen hehkulampulla varustettu pullovalaisin. Se on kuitenkin kirjoituspöydän vieressä juuri silmän tasolla ja iskee ilman varjostinta suoraan silmiin. Ei hyvä. Nyt on pitkään ollut muodissa varjostimettomat kattovalaisimet eli hehkulamput, jotka roikkuvat suoraan johdon päässä. Te, jotka sellaisen omistatte, iskeekö valo koskaan häiritsevästi suoraan silmiin?

PB070490bPB070411b

Siivotessani makuuhuoneen kaappia, löysin sieltä pari viikkoa sitten tuon Ikean nipistinspotin, jonka kiinnitin sitten olohuoneen kirjahyllyyn. Kun valo on suunnattuna ylöspäin, se valaisee kivasti tuota muuten niin pimeää nurkkaa. Samalla valo siroutuu kivasti muuallekin olohuoneeseen. Jälleen yksi epäsuora valonlähde lisää.

PB070412b

Tähän aikaan vuodesta monissa sisustuslehdissä ja blogeissa esitellään valaisimia. Haaveilen jostain tyylikkäämmästä lattiavalaisimesta makuuhuoneeseen, vaikka tuo Ikean vieterijalkainen on kieltämättä toiminut tarkoituksessaan ihan hyvin. Sängyn ja kirjoituspöydän välissä se toimii sekä työ- että lukuvalona.

Juttelin perjantaina valon määrästä toimistomme berliiniläisen harjoittelijan kanssa, joka koki meidän marraskuumme yllätyksekseni tunnelmallisena. Se oli tervetullut näkökulma tähän ainaiseen suomalaiseen marraskuuvalitukseen! Keinovalosta se vaan on kiinni. :)

PB070406b

November in Finland feels always so dark. Therefore all the extra light at home is needed. To me lighting is also essential to the overall mood of my home. I prefer indirect light, candles and  lighting chains.

* Iittalan Lantern-valaisin saatu blogin kautta.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply suvi m 8.11.2014 at 13:15

  Ihanan tunnelmallista teillä. Minulla on sama postausidea kuumotellut luonnoksissa jo jonkin aikaa. :) Minäkin tykkään enemmän, että on monta pienempää valonlähdettä kuin yksi tehokas yleisvalo. Vanhempieni kotona on muuten noita ”polttimovalaisimia”, joissa ei ole varjostinta. Ne eivät häikäise, sillä polttimot ovat erilaisia kuin tavalliset hehkulamput.

  • Reply Johanna 8.11.2014 at 22:33

   Kiitti kommentista ja vinkistä! Muistatko mikä valmistaja tekee sellaisia polttimovalaisimia?

 • Reply Kaisa 8.11.2014 at 15:36

  Kiitos mukavasta ja tunnelmallisesta postauksesta! Kauniita tunnelmakuvia. Ihana luonnehdinta tuo tunnelmallinen marraskuu! Meilläkin on kotona paljon pieniä valaisimia, ja vain siivotessa kattovalot päällä. Mieheni ihmetteli tätä tapaa alkuaikoina, mutta sytyttelee nykyään oma-aloitteisesti kynttilät ja ”pienet, ystävälliset valot”, kuten hän pöytä- ja jalkavalaisimia nimittää :)

  • Reply Johanna 8.11.2014 at 22:24

   Haha, koulutuksesi on onnistunut kuomaseni! :)

 • Reply Liina 8.11.2014 at 15:45

  Ihanan tunnelmallisia kuvia!
  Minäkään en tykkää suorasta ylhäältä alaspäin tulevasta valosta. Epäsuorat valot ovat meilläkin pääasiallinen valonlähde. Niin, ja tietysti kynttilät! Ne sytytän heti kotiin tultuani. Kauppakassinkin maltan purkaa vasta kun kynttilät palavat. :)

  • Reply Johanna 8.11.2014 at 22:30

   Ah! Kiva kuulla, että muillakin menee nämä ”tärkeämmät” toimet kauppakassien purkamisen ohi. Usein löydän itseni asettelemasta kukkia maljakkoon ja sytyttelemästä kynttilöitä kassien odottaessa eteisessä…

 • Reply idis&interiööri 8.11.2014 at 21:08

  Heiiiii, tunnelmavalaisimia ei voi koskaan olla liikaa! Jos mies/poikaystävä ei hiffaa niin so what ;) Terkuin Lamppufriikki joka on päivän kävellyt lamppujen kanssa ees taas ja taas takasi. Ja meinaa huomenna viritellä jo vähän jouluvalojakin tähän kaamoksen pimeyteen, vaikka naapurit sanos mitä, heh :)

  • Reply Johanna 8.11.2014 at 22:27

   Eiköhän hän vähitellen ala ymmärtämään myös tätä näkökantaa. ;) Mulla on tosiaan jo kahdet jouluvalot palamassa. Siinä Divaanin jutussa ehdotettiinkin, että valosarjoja voitaisiin mielummin kutsua juhlavaloiksi, sillä niitä voi hyvin käyttää ympäri vuoden. :)

  Leave a Reply