kotona

Työhuoneesta lastenhuone

14.9.2020

Heinäkuuhun asti nukuimme kolmistaan samassa makuuhuoneessa, mutta lähestyvä elämänmuutos pakotti tekemään huonejärjestykseen muutoksia. Joonas joutui luopumaan työhuoneestaan, josta tehtiin tulevalle isosiskolle vihdoin oma huone. Olin innolla odottanut tätä muutosta jo muutaman vuoden. Onko jotain hauskempaa kuin lastenhuoneen sisustaminen?

Ajatuksissa oli alunperin huoneen seinien maalaus, mutta totesin, että tämä kaunis harmaa (Tikkurilan täyshimmeä Laasti) on ehkä kuitenkin vastaanottavaisempi muille väreille kuin seiniin kaavailemani murrettu roosa. Seinien värien lisäksi huoneessa säilytettiin Lundia-hyllykkö ja harmaa matto (hiukan pliisu, mutta toistaiseksi käyköön). Myös ikivaneripöytälevyt pidettiin. Ne muodostivat aiemmin työhuoneen seinästä seinään ulottuvan työpöydän. Yllä näet työhuoneen, alla saman tilan lastenhuoneena. Oikeanpuoleisen pöytälevyn alle hankittiin Ikean keittiömallistosta Metod-kaapit etusarjoineen. Näin tyttö sai pitkän pätkän sopivan korkuista työpöytää käyttöönsä ja peleille sekä piirrustusvälineille omat kaappinsa.

Seinällä on näpsä Ikean Flisat-seinähylly, MADOn juliste Finnish Design Shopista ja EMMA Shopista aikoinaan hankittu Dog Designin suunnittelema muistitaulu. Vihdoin tuo viimeinenkin löysi oivan paikan meiltä!

Osa työpöydästä jätettiin normaalin korkuiseksi, sillä suurta A3-tulostinta ei oikein voi siirtää mihinkään muuallekaan. Kun Joonas hankkii isyysloman jälkeen työhuoneen, on minunkin tietokoneeni siirtyvä huoneesta pois takaisin olohuoneen työnurkkaukseen. Sikäli mikäli tytär ei pane liikaa hanttiin… Hän nimittäin tykkää katsella iMacilta Yle Areenaa. Ja koska näyttö on niin iso, sitä voi katsella myös sängyltä, joka on huoneen toisella laidalla.

On muuten ollut hauska huomata, että tätä huonetta voisi hyvin käyttää päivisin myös työhuoneena lapsen olleessa päiväkodissa! Ja näin teinkin vielä pari viikkoa kesäloman jälkeen. Normaalin korkuinen työpöytä integroituu niin kätevästi kirjahyllyyn ja vie vain pienen osan huoneesta. Ilta- ja yötöitä (joita satunnaisesti joudun tekemään) tämä ei luonnollisesti mahdollista, mutta läppärillä niitäkin voisi tehdä sitten olohuoneessa, jos niikseen tulisi. Näinä etätyöaikoina lapsen huoneen ja työhuoneen yhdistäminen ei ole hullumpi idea. Toki olettaen, että lapsi voi olla päivät hoidossa tai koulussa.

Tämä Veken taaperosänky meillä oli jo yhteisessä makuuhuoneessa, mutta lastenhuoneen sisustamisen yhteydessä hankin siihen vielä sängynaluslaatikon. On aivan loistava kätkemään sisälleen lelun poikineen!

Lundian korkeasta hyllystä kolme alinta hyllyä on lapsen käytössä. Ylimmillä hyllyillä on edelleen Joonaksen sarjiskirjaston paikka. Sitten kun lapsi kasvaa ja ylettyy korkeammalle, täytyy järjestelyä harkita uudelleen. Vain harvat aikuisten sarjakuvat soveltuvat lasten luettaviksi…

Sänkynurkkaus on huoneessa lempparinäkymäni. Ehkä siksi, että siinä yhdistyvät niin kivasti huoneen värit. Pallokuvioiset verhot ovat anoppini ompelemat. Niiden takana on vaaleat pimennysverhot, jotka voi talven tullen ottaa poiskin. Kesällä pimennysverhot ovat ihan ehdottomat huoneessa, johon ilta-aurinko pääsee porottamaan pitkään.

Ihana keltainen verhokangas löytyi Eurokankaasta. Voisin ihan hyvin ripustaa nuo verhot mihin tahansa muuhunkin huoneeseen kodissamme. Muutenkin yritin valita tähän huoneeseen juttuja, joita voi tulevaisuudessa hyödyntää missä huoneessa hyvänsä. Täytyy myöntää, että vähän karsastan sellaisia perinteisiä lastenhuoneeseen suunniteltuja leikkimielisiä kalusteita ja tekstiilejä…

Magneettia hauskasti hyödyntävä lukulamppu tytön sängyn yllä on myös esimerkki tuotteesta, jonka voi myöhemmin ilolla sijoittaa myös ”aikuisten huoneeseen”. Saattaa olla jonkun mielestä oikeastaan liiankin pramea lastenhuoneeseen. Kun olin saanut mielikuvan huoneen väreistä ja tekstiileistä yhdistettynä messinkiseen valaisimeen, se oli pakko toteuttaa.

Kattolamppu on muuten myös suosikkini! Lapsuuden huoneessanikin roikkui monta vuotta riisipaperipallo kuten varmaan aika monella muullakin ikäluokkani edustajalla. Tämän Ikean aika uuden mallin taisin bongata ekaa kertaa Sammakon uudesta kahvila-kirjakaupasta. Minun silmääni vastustamaton.

Huone otettin ilolla vastaan ja mikä parasta, se on selvästi kannustanut lasta itsenäisempään leikkiin. Hän viihtyy huoneessa lelujensa keskellä joskus toista tuntiakin ihan itsekseen. Varsin tervetullut juttu näin sisaruksen synnyttyä. Siivoaminenkin on hänestä usein ihan kivaa, kun leluilla on omat paikkansa. Itseäni rentouttaa se, että olohuonetta ei tarvitse joka ilta raivata leluista, jotka lojuvat ympäriinsä.

Nukkuminen eri huoneessa kuin vanhemmat lähti käyntiin myös yllättävän hyvin. Sittemmin tosin tavaksi on tullut, että lapsi herää aamuyöllä ja hiipii meidän makuuhuoneeseen loppuyöksi nukkumaan. Aiemmin tällaista yöheräilyä ei enää juurikaan ollut. Noh, katsotaan miten käy, kun makkarissa on nyt yksi säännöllisesti heräilevä ja ääntä pitävä tyyppi. Jospa huone ei enää houkuttelisikaan niin paljon öisin…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply