matkalla

Airbnb Kööpenhaminassa

23.5.2015

P5150767b

Sikäli mikäli jollekin Airbnb on vielä tuntematon niin selostettakoon lyhyesti, että palvelun kautta voi siis vuokrata tavallisten ihmisten koteja tai huoneita ympäri maailmaa. Airbnb ottaa jonkinlaisen välityssumman, mutta kolmannen osapuolen läsnäolo vuokratapahtumassa lisää turvallisuutta. Vuokrattavana on vaikka minkälaisia asumuksia linnoista puumajoihin 190 eri maassa. Hintahaitari on suuri. Korkean hintatason Kööpenhaminassa Airbnb:n kautta voi majoittua paljon halvemmalla kuin hotellissa.

Kööpenhaminan reissu oli ensimmäinen kokemuksemme Airbnb:sta. Jännitin kaiken toimivuutta etukäteen aika paljonkin, mutta ihan turhaan. Kaikki meni oikein hyvin ja asunto oli juuri sellainen kuin kuvissa. Kuten kirjoitin aiemmin, asunnon omistaja Cecilia oli Pariisin matkalla sillä välin, kun me asuimme hänen kodissaan. Olimme valinneet Cecilian asunnon sen sijainnin ja viihtyisältä näyttävien kuvien takia. Asunto ei ollut suinkaan ensimmäinen Airbnb:ltä, jota yritimme vuokrata. Ainakin kaksi aiempaa vuokrapyyntöämme hylättiin epäsopivan ajankohdan takia. Lopulta tärppäsi ja onneksi se oli juuri tämä asunto!

P5150747bP5150749b

Tapasimme Cecilian lentokentällä, jossa saimme avaimet. Kun lähdimme sunnuntaina, jätimme avaimet eteiseen. Vuokraan kuului siivousmaksu, mutta jätimme tietenkin silti asunnon siivoon kuntoon; pesimme astiat, petasimme pedin ja keräsimme tölkit ja pullot kauppakassiin. Jätimme Cecilialle myös Fazerin sinisen ja Salmiakki-askin tuliaisina. Tosin huomasimme naapurikaupassa, että samaista Salmiakki-askia sai ostaa sieltäkin…

Tällaiselle sisustusfriikille oli todella mielenkiintoista päästä katsomaan, miten tavallinen tanskalainen omanikäiseni naisihminen asuu. Cecilian asunto taisi olla aika tanskalainen. Ainakin Bolig-lehdissä toistuivat monet Ceciliankin asunnon sisustuksen palaset; lautalattiat, valkoiset seinät, Montana-hyllykkö, Hayn sisustusesineitä, kirppisastiat, retrovalaisimet jne. Oikein viihtyisää ja minun makuuni sopivan sekalaista ja sellaista tanskalaisen rentoa.

P5150768bP5171088bP5150770b

Cecilian asunnossa oli monta nättiä printtiä. Jos en aivan väärin muista, yllä olevat bongasin Illums Bolighusista ja alla olevat Stillebenistä. Kirjavalikoimaa tsekkaillessa oli vaikeaa olla miettimättä, mitä asunnon omistaja on opiskellut, mistä hän pitää ja mitä harrastaa. Oma kirjahyllymme ainakin taitaa kertoa meistä kattavasti, vaikkakin enemmän Joonaksesta kuin minusta. 90% kirjoista on hänen.

P5150752bP5150764bP5171090b

Köpiksen loman aikana alkoi tuntua siltä, että tällä tavalla haluan jatkossakin ulkomailla majoittua. Tiskaaminenkaan ei tuntunut arkiselta. Miksei Suomessa muuten tiskialtaita juurikaan koskaan sijoiteta ikkunoiden ääreen? Cecilian kodissa oli kiva avata ikkuna ja tiskata linnunlaulun säestämänä. Pisarat vain lensivät sisäpihalle. Majoittautuessa jonkun kotiin pääsee ihan eri tavalla lähelle paikallisten arkea kuin hotellissa.

P5171083b
P5150761b

Yksi ihastuttavista yksityiskohdista Cecilian asunnossa oli tuo tapetilla tuunattu astiakaappi. Idea täytyy varastaa. Jokin Kaj Frankin kuoseista olisikin upea…

P5150758bP5150782b

Matkojen parasta antia ovat usein ne uudet ideat ja tunnelmat, joita sieltä arkeen kotiuttaa. Lisää verkkaisia aamiaisia linnunlaulua kuunnellen, extempore-piknikkejä puistoissa ja päämäärätöntä vaeltelua kaupungilla. Miksi kotona arki niin usein ajautuu samoihin uomiin? Töistä jumppaan ja sieltä kotiin.

P5161073bP5160980b

Airbnb:stä vielä pari tällä kokemuksella opittua juttua. Ensinnäkin ennen varauspyynnön lähettämistä kannattaa lähettää asunnon isännälle tai emännälle kyselyä asunnon saatavuudesta haluamallesi ajankohdalle. Vaikka asunto olisi kalenterin mukaan vapaa varattavaksi, ei ajankohta välttämättä vuokraajalle sovi. Tanskassa asunnoissa tupakoiminen vaikuttaa olevan vähän yleisempää kuin Suomessa (samoin kuin pubeissa ja baareissa). Jos on tupakanhajulle allerginen tai se inhottaa muuten vain, kannattaa siis tiedustella, onko asunnossa tupakoitu. (Cecilian asunto oli siis savuton.) Tervettä järkeä kannattaa myös käyttää ja vuokraajan arvostelut kannattaa lukea. Myös vuokraaja arvostelee kävijän, kun matka on ohi, joten asunnossa ei todellakaan kannata melskata. Arvostelun kirjoittamiselle on aikaa 14 päivää. Toisen arvostelun pääsee lukemaan vasta, kun on itse kirjoittanut arvostelun. Tämä on ihan hyvä systeemi. Huonoa arvostelua ei pääse ”kostamaan”.

To those who still don’t know Airbnb it’s a website for people to rent out lodging and has listings in 192 countries. Our Airbnb experience in Copenhagen was first for us. Cecilia’s apartment in Frederiksberg was as pictured; bright, cosy, pretty and charming. I’m glad we managed to rent this particular place. A very good experience! For an interior enthusiast it was interesting to see how a Dane of my age lives. Going through several Bolig magazines I spotted many typical Danish interior elements in Cecilia’s apartment; Montana shelves, By Lassen candleholder, retro lamps to name a few. The white cupboard with wallpaper and cups and glasses was very pretty. I have to steel the idea. Living in a real home during our trip let us come nearer the true Copenhagen way of life. I for example loved doing the dishes by an open window. I also felt like we brought a piece of Danish relaxedness back home with us. To me that’s the best part of traveling. 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Johanna 23.5.2015 at 11:15

  Kööpenhaminalaisesta Airbnb-kämpästä on muuten blogannut myös Kaisa: http://www.nohomewithoutyou.com/2013/07/danish-perfection-part-12/

 • Reply Katri R 23.5.2015 at 16:48

  Ai miksi ei ole Suomessa tiskiallasta ikkunan edessä? Se on se pirun kuivauskaappi, suomalainen keksintö, joka tuntuu olevan ihan pakollinen varuste jokaikisessä keittiössä ;-) Suomalainen asunto ilman kuivauskaappia on kaiketi vähän kuin suomalainen asunto ilman saunaa: omituinen!

  • Reply Johanna 24.5.2015 at 16:54

   Haha! Tuo taitaa tosiaan olla totta Katri. En ajatellutkaan että nämä liittyisivät toisiinsa. Totta on että asunto ilman kuivauskaappia on kummajainen ja siitä puhuttiin Köpiksessäkin Joonaksen kanssa, että miten pärjäävät ilman sitä. :D

 • Reply Vanha Jäärä 25.5.2015 at 09:13

  Airbnb:stä on ollut paljon juttua lehdissä ja netissä viime aikoina. Sinänsä kiva asia, mutta ei sittenkään niin kiva kun sijoittajat vuokraavat asuntoja vain vuokratakseen ne edelleen Airbnb:ssä tai vastaavassa palvelussa. Asunnot siis karkaavat niiden vuokralaisten käsistä, jotka haluaisivat oikeasti asua niissä.

  Tiskiallas ikkunan ääressä ei kuulosta hyvältä ratkaisulta sikäli että ikkuna on sitten aina roiskeissa. Ja se kuivauskaappi tosiaan…en ymmärrä astioiden kuivattamista jossain telineessä pöytätasolla. Voisihan se kuivauskaappi olla toki ikkunan vieressä jos haluaa altaan ehdottomasti ikkunan ääreen.

  Mutta mukavaa lukea että teillä oli onnistunut reissu, pitäisi itsekin joskus käydä tutustumassa Köpikseen!

  • Reply Johanna 25.5.2015 at 20:27

   Moi Vanha Jäärä! :) Kaikilla ideoilla on aina kääntöpuolensa, ja joku löytää vilpilliset keinot. Uskoisin, että tässäkin kannattaa käyttää tervettä järkeä kun etsii sopivaa asuntoa ja vuokraajaa.

 • Reply Jasmiina K 25.5.2015 at 10:16

  Oi totisesti ihana tuo astiakaappi, olisimpa nähnyt tämän tovi sitten, kun tilailimme keittiötä, nyt yläkaapitkin on jo tulleet. Tuollainen olis ollu ihana, ja sopinutkin meille hyvin!

  • Reply Johanna 25.5.2015 at 20:26

   No mutta voihan sellaisen vaikka olkkariin toteuttaa? :) Samalla idealla voisi tuunata senkinkin.

  Leave a Reply