matkalla

Berliiniä idästä ja lännestä

23.2.2013

Viimeisteltyä matkakertomusta ei taida tällä kertaa syntyä. Tyydyn siis kokoamaan sekalaisia ja päällimmäisiä ajatuksia.

Berliini oli valtava ja hämmentävä. Se on täynnä erilaisia elämänkatsomuksia ja kansallisuuksia. Schönebergin gayskenestä Kreuzbergin punkkareihin ja Charlottenburgin hienostorouvista Mitten übertrendikkäisiin nuoriin aikuisiin. Limittäin ja lomittain kulkeville kaduille ei ilman karttaa kannattanut lähteä. Eksyttiin muutaman kerran ja monitasoisen metron kanssa oli kyllä aluksi ihmettelemistä. Viima kaduilla oli kova ja se tuntui kylmemmältä kuin Suomessa. Metrossa eräs rouva kertoi, että pari vuotta sitten Berliini oli yhtä lumikaaosta. Berliiniläiset ovat kuulemma tyytyväisiä, että lunta ei ole tänä vuonna ollut sen enempää, sillä kaupungilla ei ole valmiuksia huoltaa jäisiä katuja. Nyt lunta satoi melkein joka päivä, ajoittain tuiskuttikin, mutta ei se pitkäksi aikaa maahan kuitenkaan jäänyt.

Berliinin historia on synkkä ja sen kyllä aisti kaupungista. Missään en ole nähnyt yhtä väljästi rakennettua keskustaa kuin Berliinissä. Idän ja lännen raja on vieläkin havaittavissa. Hämmentävä se muuri. Että joku keksii rakentaa yhteiskunnan, joka pitää muurilla ympäröidä, etteivät kansalaiset sieltä pakenisi! Tv-tornista pystyi vertailemaan itää ja länttä. Valtava Karl Marx Allee idässä. Lännen Kurfürstendamin valot näkyivät kaukaa. Neuvostoarkkitehtuuri on mielestäni ihan käsittämättömän luotaantyöntävää, mutta ymmärrän myös heitä, joita se omalla tavallaan kiehtoo.

Tunnelma kaupungissa oli minun mielestäni kuitenkin kiireetön ja jotenkin suurkaupungiksi hyvinkin rauhallinen. Turvallinen olo siellä myös oli. Kerjäläisiä näkyi paljon vähemmän kuin olisin odottanut.

Kauniiksi ei Berliiniä näin talvella voi mielestäni väittää. Sinne pitäisi ehdottomasti matkustaa keväämmällä tai kesällä, jotta kaupungin monista viheralueista pääsisi nauttimaan.

Berliini jää varmasti pitkäksi aikaa mieleen.

(Kuvissa Kurfürstendam, Winterfeldtplatzin markkinat Schönebergissä, Tv-torni ja näkymiä Alexanderplatzilta. Viimeiset kuvat ihanasta cafe Einsteinista Schönebergistä.)

 

Some shots from Berlin. We had a nice trip but I’d travel there again during the spring or summer. The wind was freezing! Berlin is huge. There was no chance of not getting lost without a map. We found the metro a bit confusing even though many say it’s very logical.  (Pictures: Kurfürstendam, Winterfeldtplatzin cafe Einstein in Schöneberg)

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply tiinakaisa 23.2.2013 at 14:38

  Berliini <3

 • Reply Peeta 23.2.2013 at 14:40

  Berliini on kyllä todellakin kiinnostava kaupunki! Pari kertaa on tullut käytyä, mutta vielä riittäisi paljon tutkittavaa :) Kesällä se on kyllä parhaimmillaan, mutta meidän kesäiselle viikon reissulle sattui toissakesänä ihan paskat kelit, oli vain 15c lämmintä ja se kylmä viima kyllä todella tuntui :D

  Kivoja kuvia, toi koirakuvia on mun lemppari! :) Eipä semmoisia kaiken kattavia postauksia välttämättä tarvitakaan, tunnelmapalat on varsin jees.

  Peeta,

  http://rawdesignblog.blogspot.fi/

  • Reply Johanna 25.2.2013 at 09:36

   Harmi, että teitäkin tuo viima koetteli! Berliinillähän taitaa olla vähän huono maine sään suhteen ylipäänsä…

  Leave a Reply