matkalla

Loma Kroatiassa: Trogir

4.6.2018

Matka Kroatiaan oli ollut haaveissa jo pitkään. Kuin päähänpistosta ehdotimme sitä alkuvuodesta tuttavaperheelle: lähdetääkö yhdessä? Innokkaina reissaajina he olivat heti mukana ja me paljon vähemmän matkustaneet huokaisimme helpotuksessa; kiva reissata konkareiden kanssa. Lähdimme matkalle toukokuun alussa ja matka kesti reilun viikon. Ihan liian vähän aikaa nähdä riittävästi Kroatiaa, joka osoittautuikin tosi monipuoliseksi paikaksi. Kroatia yllätti myös siisteydellään ja turvallisuudellaan. Dalmatian alueen kulttuuri (Etelä-Kroatiaa) oli mukava sekoitus välimerellistä rentoutta (kiireisiä ihmisiä ei juurikaan näkynyt) ja keskieurooppalaista meininkiä. Näissä kuvissa esiintyy Trogir, pieni rantakaupunki lähellä Splitiä. Vuokrasimme Trogirin lähellä olevalta saarelta Airbnb-villan. Sieltä sitten suhailimme autolla sinne tänne Dalmatiaa.

Kroatian rannikko ja saaristo on kalan ystävän unelmakohde. Kaikkialla tarjoitiin vastagrillattuja meren antimia. Niin hyviä! Hintataso näin lomakauden ulkopuolella oli vielä hiukan huokeampi kuin Suomessa, mutta ilmeisesti keskikesällä hinnat nousevat niin ravintoloissa kuin hotelleissakin tuntuvasti. Toukokuussa Kroataissa on myös suhteellisen väljää. Ilmeisesti on niin, että Kroatia täyttyy loma-aikoina (kesä-heinä-elo) tuskallisen ahtaaksi turisteista. Totesimme myös, että ilmojen puolesta toukokuu on aika ihanteellinen kuukausi matkustaa maahan. Ilma on keskimäärin reilusti yli 20 C:n, mutta keskikesän tiukat helteet antavat vielä odottaa itseään. Meri on kuitenkin toukokuussakin jo hyvin lämmin (käsituntumalta ehkä 23 astetta). Myös luonto on vielä rehevä, eikä kuumuudesta kuihtunut.

Kaupunkiympäristössä vanhojen kaupunkien kujat, kahvilat ja rantabulevardit venetsialaistorneineen olivat minusta upeimpia. Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Trogirin vanha kaupunki oli uskomattoman hyvin säilynyt kokonaisuus.

Meri on Kroatiassa se juttu. Rantakaupungeista tehdäänkin paljon retkiä saariin. Meilläkin oli suunnitteilla saariretki, mutta sitten se jäi kuitenkin välistä. Brac ja Hvar houkuttelivat eritoten. Mietinkin, että seuraavan kerran Kroatiaa olisi ihana lähestyä mereltä käsin. Villamme ohi kulki jatkuvana virtana purjeveneitä ja katamaraaneja. Veneily onkin suosittu tapa liikkua Kroatiassa.

Kroatian rannikon siluettiin kuuluu korkea vuorijono. Yllä oleva kuva Trogirista on napattu vuorelta, jonka ylitimme matkalla Krkan luonnonpuistoon. Kuvan oikeassa reunassa (lentokoneen alla) näkyy Cobacabana-ranta, jonka tuntumassa pulahtelimme. Merisiileistä varoiteltiin, eikä turhaan. Uimakengät tai vähintäänkin släpärit ovat ehdoton varuste uimaretkille. Kroatiassa on Välimeren alueen kirkkaimmat vedet. Matkaoppaan mukaan vesien puhtaus johtuu kivisistä pohjista. Kun hiekkaa ei ole, ei synny kuralientäkään.

Majapaikkamme oli kyllä aivan ihana. Jo kolmas Airbnb-kokemukseni, ja jälleen nappivalinta. Tämäkin on off-season -matkailun hyvä puoli: on varaa yöpyä vähän hienommissa paikoissa, kuin mihin ehkä muuten olisi varaa. Villa sijaitsi niemenkärjessä ja oli siitä syystä mukavan hiljainen ja rauhallinen. Parasta oli minusta uskomaton, alati muuttuva näkymä merelle. Makuuhuoneita oli kullekin perheelle omansa. Lasten mentyä nukkumaan istuimme terassilla grilliherkkuja napsien. Ei tarvinnut lasten nukkuman menon jälkeen linnoittautua hotellihuoneisiin.

Matkakuvia on hengästyttävä määrä. Seuraavan satsin yhteydessä kerron vielä Splitistä, Primostenista ja henkeäsalpaavan kauniista Krkan kansallispuistosta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply