matkalla

Mathildedalissa

24.9.2015

P9152548b

Aina silloin tällöin sitä haaveilee jonkinlaisesta retriitistä kaukana kaikesta, kuvankauniissa ympäristössä ilman ruuhkia ja liikennevaloja. Paikasta, josta näkee tähdet ja jossa on metsää ja merta. No, pari viikkoa sitten käytiin juuri sellaisessa työporukalla. Mathildedalin ruukkikylä on yksi kolmesta Teijon alueen ruukkialueesta. 1600–1800-luvuilla rakennetut ruukit sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Salosta (Varsinais-Suomessa).

P9152547b

Koska toimistomme on suunnitellut Mathildedalin kyläpanimolle ilmeen ja pakkauksia, vierailimme tietty ensitöiksemme Kyläpanimossa ja sen yhteyteen syntyneessä Mathildedalin Kyläleipomossa. Alle kaksivuotias pienpanimo on menestynyt hyvin. Kesällä kysyntään ei koko laajudeltaan oltu kuulemma pystytty edes vastaamaan. Hieno juttu, sillä pienpanimoita on viime vuosina noussut Suomeen kuin sieniä sateella. Tämän lisäksi isommat oluenvalmistajat ovat keksineet alkaa perustaa alabrändejä, jotka vaikuttavat pienpanimoiden valmistamilta. Pienpanimot ovat nosteessa siis!

P9152490bP9152509b

Panimoa ja leipomoa pyörittävät Tuomo Holm ja Elina Rantamäki lähtivät karkuun pääkaupunkiseudun oravanpyörää Mathildedaliin. Elina kertoi, että kun kylään sitten oli asetuttu ei sieltä enää millään halunnut lähteä töihin muualle. Koska Mathildedalissa ei juuri työpaikkoja ollut ja pariskunta halusi työllistyä kylään, he päättivät pistää pystyyn kyläpanimon ja sitten myös leipomon. Innostavaa, että tällaisia rohkeita ihmisiä löytyy.

P9152513bP9152498cIMG_6139bP9152535b

Kyläpanimo järjestää kierroksia turisteille ja hapantaikinajuureen leivottua leipää valmistava leipomo on avoinna päivittäin. Mathildedalissa on myös ravintola, hotelli, kahvila, kyläpuoti ja Ruukin kehräämö, jossa käytiin hypistelemässä kylän alpakoiden villasta ommeltuja neuleita. Kannattaa muuten muistaa varmistaa paikkojen aukiolot erikseen, ennen Mathildedaliin asti ajamista, sillä näin kesäsesongin ulkopuolella ne saattavat vaihdella. Tien varsilla oli kylttejä myös kivalta kuulostaviin majapaikkoihin ja vuokramökkeihin. Me olimme vuokranneet saunan. Ei tosin Mathildedalista vaan viereisestä Kirjakkalan kylästä, jos nyt muistan paikan oikein. Ensimmäinen kuva on järveltä, jonka rannalla sauna oli. Tuosta järvestä yksi työkaveri kiskaisi valtavan hauen.

P9152533bP9152523b
Tie Salosta Mathildedaliin kiemurteli vanhojen jalopuiden, vehreiden rantojen, syvien lahdenpoukamien ja korkeiden kukkuloiden välitse. Vanhat kylät taloineen olivat kauniita. Harmi, etten ehtinyt pelaamaan objektiiveilla. Kyläraitti olisi ehdottomasti sopinut tähän kollaasiin.

IMG_6141b
Oletteko käyneet Mathildedalissa tai muualla Teijossa? Mitä muuta alueella kannattaa käydä katsomassa?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Sarjaana 24.9.2015 at 21:56

  Mathildedalissa on kiva retkeilyalue, siellä kannattaa käydä! Ravintola Ruukin Krouvi Mathildedalin rannassa on kokeilun arvoinen ja kahvila Kyläkonttori on tunnelmallinen kahvila, josta saa kotitekoisia herkkuja. Venesataman takana on myös kiva pieni uimaranta. Salosta tullessa aiemmin Teijolla on myös luomukauppa Villniemen valinta ja ainakin edellisvuonna Teijon ”keskustassa” masuunirakennuksessa oli näyttelytila, jossa oli taidenäyttelyitä. Onhan siinä jo aika paljon kaikkea pieneen kylään. :)

  • Reply Johanna 24.9.2015 at 22:26

   Iso kiitos Sarjaana! Monta uutta mulle.

 • Reply Marko Suominen 25.9.2015 at 14:04

  Hei! Kiitos Sarjaana kauppamme mainitsemisesta. Ikäväkseni on kerrottava, että jouduimme sen sulkemaan toukokuussa kannattamattomana.

  Nähtävyyksiä sensijaan on muinaisranta Jeturkasti, Teijon luonnonpuisto, kyläsauna, kartanon alue, kansallispuisto pitkospuineen…hiljaisuus ja rauha.

  Tervetuloa uudelleen

 • Leave a Reply