matkalla Turku

Syysretki Brinkhalliin

13.10.2015

PA130544b

Lempipuuhaani on käydä kuvailemassa vanhojen kartanoiden tiluksia. Mitä hiljaisempi, synkempi ja rapistuneempi ympäristö sen parempi. Turun Kakskerran saaressa sijaitseva Brinkhallin kartano on hyvä syysretken kohde. Keltavihreä kartano sopii niin kauniisti ruskaan. Kartano on kahden rannan välissä. Etelässä on Kakskerran järvi ja pohjoisessa meri.

PA130530bPA130547b

1500-luvulla Brinkhallin kartanon tilalla oli Turun linnan käskynhaltija Hans Eriksonin rakennuttama linnarakennus. Turun akatemian professorina toiminut Gabriel von Bonsdorff rakennutti paikalle nykyiset uusklassiset rakennukset vuonna 1793. Hän perusti pohjoispuolelle englantilaistyyppisen maisemapuiston ja eteläpihalle ruutukaavaan istutetun hedelmäpuutarhan. Molemmat kaipaisivat nykyään vähän kunnostusta. Keväisin tuo vilpolan puoleinen rinne täyttyy skilloista. Miettikää mikä unelmaduuni jollekin puutarhurille olisi palauttaa pihamaa entiseen kukoistukseensa… Puutarhasta löytyy ilmeisesti edelleenkin monia harvinaisia kasveja, joita keittiökasvien siemenviljelystä innostunut von Bonsdorff sinne istutti.

Yllä olevassa kuvassa näkyvä vilpola lisättiin taloon 1920-luvulla. Lisää Brinkhallin historiasta voi lukea Suomen kulttuuriperinnön säätiön sivuilta.

PA130552b PA130532b

Muistatteko vuosituhannen taitteessa esitetyn Hovimäki-sarjan? Sitä kuvattiin Brinkhallin tiluksilla. Ylläolevan kuvan talossa asui kartanon mamselli. Nyt siinä on kesäisin kahvila. Alemman kuvan lampeen taisi hukkua jokin kartanon isännistä.

PA130542bPA130528b PA130537b

Brinkhallin kartanoon ajaan Turun keskustasta noin puolessa tunnissa. Aja Kakskertaan Hirvensalon läpi ja käänny Kakskerran sillan jälkeen vasemmalle kirkolle vievästä tienhaarasta. Siitä on matkaa vielä jokunen kilometri.

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kaisa L. 19.10.2015 at 07:51

    Postaus selkeä ja raikas…hyvä kuten aina =)

    Viimeisin hankintani kodin sisustukseen on laadukkaat nojatuolit joista kyllä on tykätty…
    toivoisin tämänkin blogin pitäjän istuvan niissä useammin ; )

  • Leave a Reply