Jos joku merellisistä maisemista nauttiva vielä pohtii matkakohdetta kesälomalle niin ehdotan harkitsemaan kierrosta Tukholman saaristossa. Lauttaliikenne pittoreskien kylien välillä on vilkasta, joten liikkuminen on helppoa. Idylli on taattu ja lehtoluonto todella vehreää, ihan niinkuin Vaahteramäen Eemelissä ja Saariston lapsissa. Kirjoitin kuusi vuotta sitten (oho) Vaxholmin saaristokylästä, jota suosittelen edelleen lämpimästi. Viimeisimmällä reissullamme vierailimme Furusundissa, joka on Vaxholmiin verrattuna ulompana saaristossa. Furusundiin pääsee Tukholmasta lautalla vajaassa kolmessa tunnissa (Vaxholmiin tunnissa).
Furusundin vierasvenesatama ei ole suuren suuri, mutta yllätykseksemme siellä oli kuitenkin viime viikolla hyvin tilaa. Salmella sataman edustalla on laivaväylä, jossa liikkuu jatkuvasti suuria risteilyaluksia. Jos matkustat Tukholmaan ruotsinlaivalla, kurkkaa Furusundin kohdalla ikkunoista tyyrpuuriin (Tukholmaan mentäessä). Saat hyvän kuvan kyästä. Salmen toisella rannalla on Köpmansholm. Sillekin puolelle paattia kannattaa siis rynnätä ihastelemaan.
Parasta antia Furusundissa oli romanttisten huviloiden välissä kiemurteleva kylätie. Kuvankauniita näkymiä minne vain päänsä käänsi. Olisin voinut kuvata näkymiä tuntikaupalla.
Furusund on tunnettu siitä, että saarella on viettänyt kesiään monet kuuluisat taiteilijat ja kirjailijat. Yksi heistä oli Astrid Lindgren, joka istui salmen suuntaisella parvekkeella ja kirjoitti saarella mm. Vaahteramäen Eemelin. Jos oikein karttaa tulkitsimme, niin yllä olevan kuvan talo on juuri Astridin pitkäaikainen kesämökki.
Furusund on hyvä iltapäivän retkikohde, mutta yöpyäkin saarella voi pensionaateissa tai vuokramökeissä. Alla olevassa kuvassa on aikoinaan Tukholman kulttuurieliittiä (mm. Carl Larssonia) kestittänyt Villa Dagmar. Viihtyisältä näyttävä Furusunds Värdshus pitää tänä kesänä ovensa kiinni, mutta ehkä ensi kesänä sielläkin voi taas yöpyä.
PS. Löysin vielä tällaisen Furusundin turistioppaan teille, jotka haluatte tutustua saareen vielä tarkemmin. Info on kattavampi kuin Furusundin omien virallisten sivujen sisältö.
No Comments