matkalla

Vihreä Kööpenhamina

21.5.2015

P5171133b

Kööpenhamina on vihreä monessa mielessä. Paljon suuria puistoja, kaduille levittäytyneitä kukkakauppoja ja rönsyileviä istutuksia. Sen lisäksi Kööpenhamina on vihreä myös ekologisuudessaan. Kaupungin virallinen tavoite on olla ensimmäinen hiilineutraali pääkaupunki vuonna 2025. Kööpenhaminalaisista 1/3 pyöräilee joka päivä töihin ja vain 1/4 kulkee töihin autolla. Pyörän ja joukkoliikenteen käyttäjiä on siis hurjasti!

Nyhavnista etelään sijaitsee Mustaksi timantiksi nimetty moderni kuninkaallinen kirjasto. Kävelimme sitä katsomaan sunnuntaina, mutta ihastuimmekin sen vieressä olleeseen Dome of Visions -pallonpuolikkaaseen, joka paljastui NCC:n ekologisen rakentamisen kokeiluprojektiksi. Sunnuntain kylmästä viimasta oli ihanaa astua sisään trooppisen lämpimään ilmastoon oliivipuiden, rosmariinipuskien ja palmujen katveeseen. Rakennuksen yksi tarkoitus on tuoda esiin kasvihuoneilmaston hyötyjä asuintiloissa ja laajentaa käsitystä siitä, miten luonto voisi olla osana kotejamme tai kaupungin sisätiloja.

P5171143bP5171145bIMG_4522b

Mustan timantin ja Dome of Visions -pallon välissä oli tämä hieno merenneitopatsas. Se ei ole SE merenneito, mutta on mielestäni paljon hienompi kuin se oletettava esikuvansa.

P5171129b

Frederiksberg Have -puiston lisäksi kävimme Kongens Havessa, joka toimii Mondon oppaan mukaan Kööpenhaminalaisten olohuoneena lämpiminä vuodenaikoina. Siellä kukki muun muassa magnoliat. Puistossa oli myös kaunis kasvitieteellisen puutarhan kasvihuone, mutta se oli harmiksemme juuri tuolloin kiinni. Puistossa sijaitsevaan Rosenborgin linnan pihalle ei koskaan eksytty. Luin matkaoppaasta, että maalis-huhtikuussa puistossa kukoistaa valtava krookusmatto, jota tanskalaiset tulevat muualta maasta varta vasten katsomaan.

P5161033bP5161057bP5161046bP5161041b

Puistossa oli meneillään muslimipariskunnan (oletus) hääkuvaukset. En voinut olla nappaamatta kuvaa häähuntuun sonnustautuneesta morsiosta. Puiston laidalla oil myös pieni Kasvitieteellisen museon kauppa, jossa myytiin taimia. Esimerkiksi noita söpöjä pileoita.

P5161040bBotaniskHavesButik_Kööpenhamina

Kirjoitin jokin aika sitten kukkakaupasta ja muistelin erityisesti sitä yhtä tukholmalaista liikettä. Kööpenhaminan kukkakaupat olivat järjestäen todella hienoja. Niin kuin monilla muillakin Köpiksen liikkeillä myytävät tuotteet olivat levittäytyneet kaduille. Mieleen jäi erityisesti tämä alla olevan kuvan kasvikattoinen kauppa Vesterbron Vaernedamsvejlla.

P5150932b

Ekologisuuden lisäksi tanskalaiset tunnetaan suvaitsevaisuudestaan. Kävimme toteamassa sen ääri-ilmentymän Christianian vapaakaupungissa, jonka Pusher Street oli täynnä kannabiskojuja. Hämmentävää, että tuollainen hippien paratiisi on Euroopassa mahdollista. Alueella ei saanut kuvata, sillä kannabiksen myynti on Tanskassa laitonta, vaikka siihen ei Christianiassa ilmeisesti varsinaisesti puututakaan. Pienoiskaupungin portilla luki ”You are now leaving EU.” Olen sen verran nössö, etten uskaltaisi Christianiaan pimeään aikaan mennä, mutta oli se silti näkemisen arvoinen paikka päivällä. Christianialaisten erikoiset hökkelitalot meren rannalla kannattaa kuulemma mennä myös katsomaan. Sinne asti ei tällä kertaa vaellettu.

P5171113b

Kuten kaikissa suuremmissa kaupungeissa myös Kööpenhaminan kaupunginosilla on omat persoonalliset piirteensä ja asukasprofiilinsa. Kongens Nytorvilla oli tällainen oivaltava teos (”Meet your neighbour”), jossa eri asuinalueita symboloi ovet ja niiden takaa paljastuvat karikatyyriset asukkaat. Yllä olevassa kuvassa on hienostoalue Frederiksbergin kuvitteellinen asukas. Airbnb-asuntomme sijaitsi siis siellä. Kaupunkihuvioilden ja puistokatujen alue oli todella rauhallinen. Se sijaitsee monikulttuurisen ja joskus rauhattomaksikin kuvatun Nørrebron ja trendikkään hipsteri-Vesterbron välissä. Nørrebro jäi meille vähän vieraaksi, sillä ajoimme sen läpi hermostuksissamme niitä GoBike-pyöräasemia metsästäen. Mielenkiintoisten putiikkien Vesterbrossa sen sijaan käppäiltiin enemmänkin. Siellä sijaitsi myös se Kødbyen-teurastamoalue.

P5171111bP5171110b

Copenhagen is a green city in many ways. In addition to all the parks and flower shops Copenhagen is a leading bicycle city and it’s goal is to become carbon-neutral by 2025. We found NCC’s project Dome of Visions (the sphere in the first pictures) behind the new Royal Library Black Diamond. I just loved it. The aim is to examine the benefits of building in breathable materials, the benefits of the greenhouse dwellings and the benefits of integrating nature with our homes. The pics 6-11 are from Kongens Have where we found a lovely botanical garden. The three final pics are from Kongens Nytorv, where we found this art piece with doors and people which represented differents parts of Copenhagen. Our Airbnb apartment was in peaceful and upscale Fredriksberg between the multicultural Norrebro and trendy Vesterbro. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply