ruoka

3 x hyvää lehtikaalista

2.4.2016

Lehtikaali oli minulle vielä vuosi sitten suht tuntematon vihannes. Sittemmin se on levinnyt moneen ruokalajiin ja ainakin joka toisella kauppareissulla tulen tarttuneeksi lehtikaalipussiin. Lehtikaalin kokeilu alkoi niistä laajasti hehkutetuista lehtikaalisipseistä ja laajeni sitten wokkeihin, piirakoihin ja salaatteihin. Olen jäänyt kypsennetyn lehtikaalin pähkinäiseen makuun ihan koukkuun.

Lehtikaalisipsit syntyvät mielestäni kätevimmin paistinpannulla oliiviöljyssä ja mausteissa käännellen. Kokeilin myös uunissa paistamista, mutta oikea rapeus oli sillä vaikea saavuttaa. Lehtikaalisipsit ovat mielestäni aidosti parempia kuin vaikkapa perunalastut. Aika usein niihin tulee tosin laitettua liikaa suolaa, mistä sydän ei tietenkään kiitä…

P3018039b

Aiemmin olen jakanut kanssanne maanmainion porkkanalehtikaalisalaatin reseptin. Tässä vielä kaksi viime aikoina kokeiltua lehtikaalivärkkäystä:

Lehtikaalipasta (2:lle)

300 g nauhamaista tuorepastaa
200 g lehtikaalia
2 salottisipulia tai puolikas keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
pinjansiemeniä ja/tai seesaminsiemeniä
oliiviöljyä
4 kananmunaa

Keitä pasta ja huuhdo lehtikaalit. Ota valmiin pastan keitinvettä pari desiä talteen. Leikkaa lehtikaalista lehtiruodit pois ja pilko lehdet. PIlko myös sipulit. Tässä välissä kannattaa paahtaa pinjansiemenet. Tämän postauksen kuvassa ei pinjansiemeniä näy, sillä niitä ei kotoa sattunut tuolloin löytymään. Sen sijaan käytin seesaminsiemeniä, jotka paahdoin kevyesti myös. Keitä kananmunia 5–6 minuuttia. Keltuaisen on tarkoitus jäädä löysäksi, sillä se toimii pastassa kastikkeena. (Kuten kuvasta näette, tulin itse keittäneeksi kananmunia hiukan liian kauan. Seuraavaksi on oltava tarkempi.) Kuullota oliiviöljyssä sipulit ja lisää lehtikaalisilppu. Kuumenna kunnes kaali tummuu ja pehmenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kaalisipuliseos pastaan ja lisää joukkoon siemenet. Sekoita ja annostele kulhoihin. Leikkaa puolikypsät kananmunat puoliksi ja asettele annosten päälle. Lopuksi voit myös raastaa päälle parmesaania.

Resepti on adaptaatio K-Ruoan reseptistä. Tsekkaa myös se, pieniä eroavaisuuksia löytyy!

PB226804b

Lehtikaalipiirakka

1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja

0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 rkl kylmää vettä

5–6 lehtikaalin lehteä
1 keltasipuli
0,5 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
100 g juustoraastetta
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl saksanpähkinöitä

Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään. Lisää pehmeä voi ja vaivaa taikina käsin. Sekoita lopuksi joukkoon kylmä vesi. Painele taikina vuokaan (esim. pyöreä Ø 25 cm). Esipaista pohja 200 asteessa n. 10 min. Huuhtele ja silppua lehtikaalin lehden ruodot poistaen. Kiehauta lehdet vedessä n. 1–2 min ja valuta. Silppua sipuli ja kypsennä silppu öljyssä pannussa. Yhdistä sipulit ja lehtikaali. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuniin kerma, maito ja juustoraaste. Mausta tämäkin seos suolalla ja pippurilla. Kaada esipaistetun piirakkapohjan päälle ensin kaalisipuliseos ja sitten munamaitoseos. Ripottele pinnalle pähkinärouhe. Paista piirakkaa 35–40 min 200 asteessa.

Jos haluat piirakkaan lisää makua, kokeile lisätä siihen paistettua pekonia tai vaikkapa sieniä.

PB156615b

PS: Maire näyttää jakavan kanssani lehtikaalihimon. Kettukarkkiblogissa suunniteltiin nimittäin jo lehtikaalin kasvatusta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply