Aika harvoin tulee tehtyä joulukaramelleja, mutta nytpä kulkeutui käsiini ”anopin” karamellisoitujen mantelien ohje. Viimeksi kun tein joulukarkkeja, kokeilin valkosuklaatryffeleitä, mutta ne eivät jäätyneet koskaan pakkasessa. Onnistuin siis keittämään seoksen, joka ei koskaan jäätynyt! Tästä on kuitenkin vuosia ja harmistus on lopultakin laantunut. Sokeroitujen mantelien ohje vaikutti niin helpolta (ja valmistuvat pakastimen sijaan uunissa), että uskaltauduin nyt kokeilemaan. Kun vielä löysin Tigerista pöhköt joulupukkirasiat, oli muutaman kaverin joululahjat ratkaistu. Myös salmiakkikuvioinen silkkipaperi on muuten samasta puljusta.
Anopin karamellisoidut mantelit
200 g kuorellisia tai kuorettomia manteleita (tein kuorettomista, mutta kuorellisista tulee kauniimpia)
2 dl fariinisokeria (käytin tavallista sokeria fariinisokerin puutteessa)
0,5 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
ripaus chilijauhetta
ripaus suolaa
Sekoita pannulla sokeri, vesi ja mausteet. Kiehauta, lisää mantelit ja hämmennä noin viisi minuuttia kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Levitä mantelit leivinpaperille uuninpellille ja paahda uunissa 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja erottele mantelit toisistaan.
Huomenna leivotaan joulutorttuja, käydään kuusimetsässä ja kestitään ystäviä ja sukulaisia. Ja sitten illalla pestään kuontalot jouluaattokuntoon. Ei kai sitten muuta kuin ihanaa joulua kuulkaas!
1 Comment
Sokeroidut mantelit ovat täällä Saksassa joulumarkkinoiden perusherkku, täytyykin kokeilla tehdä niitä itse. Ihanaa joulua!