ruoka

Melkein lihaton loppuvuosi: 3+ kasvisreseptiä

23.11.2018

Tänä syksynä tappiinsa kasvanut ahdistus ympäristön tilasta on johtanut meillä siihen, että liha on oikeastaan kokonaan tippunut pois kauppalistaltamme. Niinpä olenkin entistä suuremmalla innolla (tai epätoivolla) käynyt laajentamaan kasvisreseptirepertuaariani. Tavoitteenani on, että voisin heittää hihasta ainakin 10 erilaista arkeen sopivaa kasvisruokaa. Aika pitkällä ollaan jo. Tulikin ajatus jakaa näitä reseptilöytöjä täällä blogissa. Vaadin arkireseptiltä helppotekoisuutta: aktiiviseen valmistukseen saa mennä korkeintaan puoli tuntia. Tärkeää olisi myös, että ruoka maistuisi kaksivuotiaallemme. Uusin löytöni on pinaatilla höystetty tomaattilinssipata, jota sopii tarjota makaronin tai perunoiden kanssa. On juuri niin hyvää kuin miltä näyttää.

Kermainen tomaattilinssipata

1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä, jos niistä tykkää)
5 dl kasvislientä (käytin Reformin Luomu Kasvisliemijauhetta)
n. 20 kpl kirsikkatomaatteja
2 dl punaisia linssejä
n. 50 g tuoretta pinaattia (miksei pakastettakin)
2,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa (käytin Oatlya)
suolaa ja valkopippuria

Kuullota suikaloidut sipuli(t). Lisää joukkoon kasvisliemi ja linssit. Anna hautua 10 min. Lisää sitten puolitetut kirsikkatomaatit, pinaatti ja ruokakerma. Mausta pikkuripauksella suolaa ja valkopippuria. Jos kasvisliemi on kovin suolaista, ei välttämättä lisäsuolaa tarvita lainkaan. Keitä kokoon vielä 5 min. Valmista!

Teemme lähes viikottain papusoppaa, koska se valmistuu alle viidessä minuutissa, on aina hyvää ja maistuu hyvin myös lapselle. Aiemmin ripottelimme aina keiton päälle juustoraastetta, mutta viime aikoina olen löytänyt vielä parempia keiton herkullistajia. Alla olevassa kuvassa keittoon on heitetty avokadoa ja Aurajuustoa. Keittoon voi myös valmistuvaiheessa laittaa esikypsytettyä makaronia. Se sopii itse asiassa papukeittoon ihan uskomattoman hyvin ja tuo siihen vähän lisää suutuntumaa. Kuulostaa jotenkin mälsältä mössöltä, mutta kokeilkaa, se on tosi hyvää! Papusopan resepti on niin naurettavan yksinkertainen, että sitä ei meinaa tähän kehdata kirjoittaakaan.

Papusoppa

1 tlk papuja (sekoitus tai punaiset pavut käyvät hyvin)
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl kasvipohjaista ruokakermaa (esim. Oatly)
suolaa, pippuria ja ripaus chilimaustetta

Kaada kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna hautua hetken. Annostele kulhoon ja ripottele päälle esim. juustoraastetta, viipaloitua avokadoa, tuoretta chiliä, taco-sipsejä tai creme fraichea (esim. Oatly). Tarjoa vaalean, miellään paahdetun leivän kanssa.

Jos hakee arjen ruoanlaittoon helppoutta, kannattaa tutustua yhden kattilan menetelmään. Kaikki ainekset heitetään kerralla pataan ja ruoka valmistuu kuin itsestään. Välillä käydään hämmentämässä ja lisäämässä vain nestettä.  Kolmas suosikkini onkin yhden kattilan Primavera-pasta, joka on täältä blogista tuttu kolmen vuoden takaa.

Resepti primaverapastaan löytyy seuraavan linkin takaa:

Yhden kattilan Primavera -pasta

Kaikista edellemainituista resepteistä saa vegaanisen jättämällä juuston pois, joka muutenkin on näissä käytössä vain viimeistelyssä. Ohessa vielä lisää blogin historiasta löytyviä lihattomia reseptejä:

Munakoisopestopasta

Jokapaikan avokadosoossi

Nokkoskeitto

Lehtikaalipasta ja lehtikaalipiirakka

Lounaskuskussalaatti fetalla ja granaattiomenalla

Sieni-halloumipaprikat

Kätevän emännän kukkakaalisalaatti

Porkkanalehtikaalisalaatti

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Varpu 7.12.2018 at 21:43

    Kiitti ohjeista, nämä menee kokeiluun! Oon tullut siihen tulokseen, että melkein kyllä pavuista ja linsseistä saa maukkaampia ruokia kuin kaikista näistä ns. lihan korvikkeista.

    Noi linssit, ovatko siis kuivatavaraa?

    • Reply Johanna 8.12.2018 at 09:28

      No olen itse asiassa ihan samaa mieltä (ainakin toistaiseksi)! Ovat kuivatavaraa, vain huuhdotaan ennen käyttöä.

    Leave a Reply