ruoka

Perunakakkarat

28.1.2015

Sunnuntaina vedin heti aamusta johannekselaissukat jalkaan ja iskin marttavaihteen päälle. Leivoin elämäni ensimmäiset perunapiirakat. Ei niistä tullut niin täydellisen pyöreitä ja kukanmallisia kuin mammani piirakat aikoinaan, mutta ihan kelpo piirakat kuitenkin noin niinkuin ensiyrittämällä. Ja resepti oli ilahduttavan helppo. Seuraavan kerran kaulin taikinan ohuemmaksi ja teen hiukan pienempiä piirakoita. Täytän jatkossa piirakat myös vähän runsaammin perunasoseella, johon pitää sekoittaa mukaan hiukkasen enemmän voita ja suolaa. Joistakin puutteista huolimatta leipomani piirakat olivat kyllä superhyviä, varsinkin uunituoreina! Vähän sitkeän mutta sopivasti rapean ruiskuoren ja pehmeän samettisen perunasoseen yhdistelmä oli ihana. Rapeuden saa muuten aikaan pastamalla piirakat pellillä ilman leivinpaperia.

 P1250062b

Perunapiirakat (25 kpl)

Taikinakuori:
5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 l ruisjauhoja
1-2 dl  vehnäjauhoja

Perunatäyte:
10 perunaa
vettä, suolaa
2 dl maitoa (ehkä vähän kermaakin…)
1 rkl voita (tai vähän enemmän…)
1 muna

Voitelu:
50 g voita
1 dl vettä

Kuori ja lohko perunat ja keitä ne täysin kypsiksi. Survo kypsät perunat muusiksi ja lisää joukkoon maito ja voi. Sekoita sose tasaiseksi ja lisää jäähtyneeseen soseeseen muna. Sekoita kylmä vesi, jauhot ja suola nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muovaa taikina tangoksi jauhotetulla leivinpöydälle. Jaa tanko 25 yhtä suureen palaan ja painele palat litteiksi kakuiksi. Kaaviloi sitten palat kerrallaan pyörylöiksi. Käytä runsaasti jauhoa. Levitä pyörylöiden keskelle perunasosetta. Jätä reunoista noin sentin verran tyhjäksi. Käännä reuna poimuille nipistäen täytteen pälle. Kypsennä 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voitele kuumat piirakat sulatetun voin ja veden seoksella ja kasaa päällekkäin liinan alle pehmenemään.

P1250024bP1250041bP1250036b

Tämä taisi olla neljäs Kotilon perinnereseptipostauksista. Aiemmin olen laittanut kaalipiirakoita, mustikkakukkoa ja kaalilootaa. Ja muistaakseni jotain muutakin, mutta nyt en vain löydä sitä arkistoista. :)

Last Sunday I baked these traditional Finnish potato paisties. My grandma always baked these too. Here’s a link for the recipe in English. :)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sari 31.1.2015 at 21:11

  Oi, tämä postaus vei lapsuuteen.
  Isomummoni teki näitä, mutta sellaisia oikein isoja. Ja aina muutaman ilman täytettä. en muista millä nimellä niitä kutsuttiin.

  • Reply Johanna 1.2.2015 at 09:06

   Oi! Sellaisista en olekaan kuullut. Valeltiinko niiden täytteettömien päälle voita?

 • Reply Oravanpesän Kati 20.2.2015 at 10:53

  Oi, kakkarat ovat ihan parhautta! Äidin tekemät on tietty niitä parhaita, pitäisi ehkä itsekin uskaltautua kokeilemaan, vaikka en voikaan paistaa niitä leivinuunissa.

  Hauskaa kuulla (lukea) kakkaroista entisen turkulaisen blogista, sillä itsekin olen sieltä suunnalta kotoisin, mutta nykyisin helsinkiläistynyt. :) Reseptihän on karjalasta.

  • Reply Johanna 20.2.2015 at 11:08

   Moikka! Oi, kohtalotoveri! ;) Juu karjalainen reseptihän tuo on. Siitä syystä juuri mammani näitä aina teki. Hän oli kotoisin Karjalan Johanneksen Tikkalasta. :)

  Leave a Reply