Sisustus

Habitare 2018 – 10 poimintaa

12.9.2018

Tein tänään keikauksen pääkaupukiimme Habitare-messuille. Palasin messuilta kamera täynnä kuvia ja Verso Designin sienikori käsivarrella keikkuen. Löysin itseni kuitenkin messujen jälkeen Pasilan aseman penkiltä tarpeettoman aikaisin. Jotenkin siis messujen anti jäi aiempia vuosia ohuemmaksi. En oikein osaa vielä analysoida miksi. Hieno juttu tänä vuonna oli kylläkin se, että usealla osastolla messukävijä pääsi itse tekemään ja kokeilemaan: oli workshoppeja ja moodboard-pisteitä.

Seuraavaksi kymmenen poimintaa messuilta. Kolahtaako?

Väri

Okra ja sinappi liittyvät meneillään olevaan laajempaan 70-luvun estetiikan buumiin. Yhdistä ”vauvankakka” mustaan, valkoiseen, ruskeaan ja johonkin kirkkaaseen sävyyn, jos haluat välttää liiallisen retroilun. Alla Marimekon osastoa.

Muoto

Pyöreä, pehmeä, donitsi, humoristisen pulleroinen.

Alla Laura Väreen Donut-kynttilänjalka (Young Finnish Design -osasto) ja B&B Italian Serie up -tuoli.

Osasto

Huokaisin ihastuksesta nähdessäni Paper Shopin montterin piensisustuksen puolella. Osasto toi upeasti esiin paperin mahdollisuudet. Runsaus oli esillepanossa hienosti hallinnassa. Myös tällä osastolla oli mahdollisuus osallistua workshopiin. Olisipa ollut enemmän aikaa. Paperikukista mieleeni muistuivat eräät kesähäät, joihin oli askarreltu vastaavanlaisia suuria paperikukkia valtava määrä.

Tuoksu

Jos suljet simäsi, saatko palautettua mieleesi rahkasammalen tuoksun? Huonetuoksuja on viime vuosina innokkasti tuotu suomalaisen kuluttajan tietoisuuteen. Taidan olla jotenkin hajuherkkä, sillä pyrin aina minimoimaan kaikenlaiset hajut arkisesta ympäristöstäni (no, poikkeuksena tuoreet kukat tietty). Pyykitkin meillä pestään aina hajusteettomalla pesuaineella. Tästä huolimatta olin aika lumoutunut näistä Osmian huonetuoksuista. Valikoimassa oli suomalaisen luonnon hienoimpia tuoksuja: mm. katajaa, mesiangervoa, mäntymetsää ja villiruusua. Viimeisin meinasi viedä jalat alta.

Yllättäjä

En tiedä, miten te muut Habitaressa vierailleet (tai tulevina päivinä vierailevat) koitte, mutta itse ainakin yllätyin Pentikin osastosta. Esillepano ja valikoima oli jotenkin niin epätyypillistä Pentikille. Riisutumpaa, modernimpaa, jotenkin japanilaista. Pääasiassa keramiikkaa esittelevällä osastolla oli nyt esillä paljon myös mustaa, jota ei Pentikin valikoimassa ole totuttu juurikaan näkemään. Tykkäsin tästä! Sai jälleen katselemaan Pentikiä uusin silmin.

Tuote

Tästä virolaisesta Pesuliisu-pyykkitelineestä puhui Joonaskin kesäisen Viron reissunsa jälkeen. Hän sanoi, että tykkäisin siitä varmasti ja oikeassa oli. Kaunis kapistus taittuu näppärästi kasaan ja auki olessaan käyttää fiksusti tilaa korkeussuunnassa. Hyvä ominaisuus pienissä kodeissa. Ja puu materiaalina on just hyvä!

 

Inspiraatio

Kierrätyskeskuksen osastolla vallitsi rento hyväntuulisuus. Osaston esittelijäkin istui hymy huulilla sängyllä kutomassa sukkaa. Pienehköllä osastolla oli paljon tutkittavaa. Tykkäsin tuosta kierrätyskeskuslöytöjä yhdistelevästä seinäripustimesta eritoten. Huomaa myös upea seinäväri, joka oikein herää henkiin punottujen korien taustalla.

Harmonia

Taisin viime vuonna nimetä Annon osaston messujen kauneimmaksi. Levollinen harmonia vallitsi jälleen Annon montterissa. Rauhoittava yksivärisyys nousi esiin, kun värejä oli niin paljon messulla muutoin.

Ajatus

”Väri on iloa.”

Kuuntelin trendianalyytikko Susanna Björklundin luentoa tämän hetken trendeistä. Hän puhui paljon väreistä. Värit ovat tunnetta, ne vaikuttavat meihin voimakkaasti, ihan tutkitustikin. Väreillä voidaan esimerkiksi muuttaa kokonaisia oppimisympäristöjä tehokkaammiksi kuten Publicolor tekee. Olemme selvästi kulkemassa kohti värikkäämpää sisustusmaailmaa. Se on ollut näkyvissä jo kauan. Josko viimein suomalainen uskaltaisi tarttua väreihin pelkäämättä, että kyllästyy niihin. Luontomme tarjoaa kuitenkin niin suuren osan vuodesta sitä väritöntä katseltavaa.

Alla Nikolo Kerimovin teos (Aalto yliopisto), Hakolan osaston värejä ja Kekkilän ”vihernurkkaus”.

Innovaatio

Mainitsematta ei voi jättää Woodion ”puuhakekomposiitista” valmistettuja pesualtaita. Ihan uskomattomia. Pinnan tuntu oli käteen aavistuksen epätasainen, eli puun tuntu ja lämpö ovat materiaalissa läsnä muutenkin kuin visuaalisesti. Tässä vaihtoehto terrazzo-pinnasta pitävälle.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply HannaH 15.9.2018 at 14:10

    Olipa ihanan erilainen lähestymistapa Habitareen, sen sijaan että olisit nimennyt vain kiinnostavimmat osastot! :) kiitos muutenkin blogistasi, tykkään tyylistäsi!

    • Reply Johanna 16.9.2018 at 08:19

      Kiitos HannaH. Messujen jälkeen kamera on aina täynnä sekalaista sälää ja sitä saa pitkään pohtia, miten niistä syntyisi blogipostaus, jossa on juoni. Mutta nyt keksin hyvän tavan, ei tartteta juontakaan! ;)

    Leave a Reply