Sisustus

Pantonen vuoden 2014 väri: Radiant Orchid

6.12.2013

pantone2014_vuoden-vari_radian-orchid-02

Kiivas arvuuttelu on käynyt viime kuukausina, kun on pohdittu, mikä väri tulee syrjäyttämään smaragdinvihreän (emerald green) Pantonen vuoden värinä. Jonkinmoinen huhu liikkui jo aiemmin syksyllä, että vuoden 2014 väri olisi tuo konservatiivinen (vaikka ah niin ihana) Dazzling Blue -sävy (alla oikeassa yläkulmassa). Itsekin olisin melkein lyönyt pääni pantiksi siitä. Pantone julkisti eilen, että vuoden väri on yllättäen violetti: Radiant Orchid. Pantonen mukaan sävy kuvastaa rakkautta, iloa ja itsevarmuutta.

Pantonen kevään laajempi väriennuste näkyy paletissa alhaalla. Tämä on naisten muodin ennuste. Miesten paletti on samankaltainen muutamin eroavaisuuksin. Ehdottomia suosikkejani alla olevasta paletista ovat Freesia (keltainen), Celosia Orange (oranssi) ja se Dazzling Blue (tumma sininen). Täytyy myöntää, että petyin hieman tuohon vuoden väriin. Ensinäkemältä se tuntui vähän hienostelevalta ja turhan naiselliselta. Mutta kyllä tuo hehkuva violetti alkaa nyt pikkuhiljaa flirttailemaan kanssani. Graafisessa suunnittelussa violetin ja sinisen yhdistelmä tuntuu minun mielestäni uudelta ja kutkuttavalta, samoin violetin ja oranssin.

Sisustuksessa violetti toimii vihreän sävyjen kanssa, erityisesti oliivinvihreän ja harmaanvihreän. Siis juuri niiden sävyjen kanssa, joita olemme oppineet tämän vuoden aikana rakastamaan. Vihreän sävyjä on muuten tässä ennustepaletissa harmittavan vähän, lukuunottamatta tuota latkua sairaalanvihreää (Hemlock). Tylsää… Vihreästä en ole vamis vielä luopumaan. Yllätys on myös, että mukana ei ole viininpunaista tai syväntummaa ruskeaan taittavaa purppuraa.

Eivätkö värit lähde elämään päässäsi? Kurkkaa tämä kuva hollantilaisen Task-ka -designtoimiston shopista ja bongaa sieltä useampi paletissa esiintyvä sävy, niin saat jonkinlaisen käsityksen väripaletin voimasta. Myös Emily Hendersonin olohuoneessa on monta tuttua sävyä. Mitä sanotte? Mistä tykkäätte ja mistä ette?

pantone2014_kotilo-01

Valaisin: Muuton Unfold (Finnish Design Shop), Kori & juliste: Ferm Living, Normann Copenhagen – Color Box -säilytin (Finnish Design Shop), Kaleido-tarjotin: Hay (Finnish Design Shop)

Didn’t see it coming: Radiant Orchid as the colour of the year according to Pantone’s forecast. First I thought it was way too girly for me but on a second glance the shade is beginning to flirt with me. Combined with dazzling blue, a strong favourite of mine, Radiant Orchid might add an interesting flavour to my graphic palette. Orange and purple together is something new too. The lack of green shades though is making me blue (sad, I mean :). The year 2013 was such a love story with green, emerald being the colour of the year that it’s hard to see the possibilities of letting greens go. I find the only green shade of this palette (Hemlock) a bit dull. What do you think? Thumbs up for Radiant Orchid and fellows or not?

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Sarp 6.12.2013 at 10:01

  Tota, kun katsoo tuota värikarttaa, minua alkaa ahdistamaan kaikki nuo värit.
  Sitten kun käy katsomassa kuvia toteutuksista, niistä tykkään ja sun kollaasista.

  Lila on aika mielenkiintoinen, mutta minulle vieras sisustuksessa. Pitäisi varmaan kokeilla.
  Sininen, no se on vaan aina hyvä.
  Paitsi keittiössä isoina pintoina varoisin.
  Miksi, en tiedä, se on jotenkin alitajuista.
  Toisaalta sinivalkoinen yhdistelmä toimii raikkaana aina.

  • Reply Johanna 6.12.2013 at 14:27

   Mullekin lila on oman kodin sisustuksessa vieras. Meillä ei taida olla mitään lilaa kotona. Taitaa jäädä tämä nimenomainen sävy kotona vastedeskin käyttämättä. Vähän tummempaa violettia (sitä ruskean sävyistä)saattaa sen sijaan hyvinkin eksyä meille. Ostin tällä viikolla juuri sen värisen paidan Cosiltakin.

 • Reply JohannaL 6.12.2013 at 10:41

  Lila ei nappaa ainakaan ollenkaan, vaikka eihän sitä tiedä mihin silmä vielä tykästyy :)

  • Reply Johanna 6.12.2013 at 14:28

   Tykkäsitkö smaragdinvihreästä vuosi sitten? Entä nyt?

 • Reply Elsa 6.12.2013 at 10:55

  Aika äklöpastellisen värinen tuo paletti, mutta noissa kuvissa on kyllä sitä jotain. Omalla kohdalla sinisen sulattaminen sisustukseen tulee kyllä viemään aikaa, en jotenkin tykkää siitä sisustusvärinä :D

  • Reply Johanna 6.12.2013 at 14:30

   Minä kyllä tykkään sinisestä sisustuksessa, haaveilen nytkin sinisestä joulusta. Sinistä ei kuitenkaan jostain syystä kotona juurikaan vielä ole.

 • Reply // visuaalisestivaativa // 6.12.2013 at 11:51

  Jollain lailla en ole kovin yllättynyt sitten kuitenkaan, ehkä ainoastaan tuosta hailakkuuden asteesta jos jostain. Violetti on tehnyt tuloaan jonkin aikaa mutta ainakin omissa projekteissani paljon tummanpuhuvampana ja synkeämpänä versiona. :D

  Saa nähdä mihin kaikkeen tuo vielä taipuu. :)

  • Reply Johanna 6.12.2013 at 14:31

   Näinpä! Innolla odotan sovelluksia!

 • Reply Vuoden väri on viisaan violetti | Tiinaliinan blogi 30.12.2013 at 16:37

  […] Radiant Orchidh on vuoden 2014 väri. Väri, jota kutsutaan tasa-arvon väriksi. […]

 • Leave a Reply