graafinen Turku

Turku-joulukalenterin talojen esikuvat

23.12.2017

Tuli toive, että selvittäisin, mitä rakennuksia Turku-joulukalenterin talot todellisuudessa vastaavat. Joten here we go! Nythän on jo melkein kaikki luukutkin avattu.

Monta itsestäänselvää Turun tunnettua rakennusta jäi kalenterista pois sommitelullisista syistä. Esimerkiksi Kauppatorin ikoninen ortodoksikirkko olisi ansainnut päästä mukaan.

Tuomiokirkko ja Engelin suunnittelema Vartiovuoren tähtitorni tuskin tarkempia valokuvia kaipaavat. Niiden siluetti piirtyy yllä olevassa, Rautatiesillalta otetussa kuvassa. Turun Tuomiokirkon täytyy olla Turun tunnetuin rakennus. Tuomikirkon kauneimmat joululaulut -tapahtuma on vuosi toisensa jälkeen huippusuosittu turkulaisten keskuudessa. Kirkko pakkautuu aivan täyteen istuvia ja seisovia ihmisiä. Tunnelma on jäljittelemätön.

Tuomiokirkon läheisyydessä, Suurtorin laidalla, seisoo Brinkkalan talo. Se lienee suurelle osalle ulkopaikkakuntalaisista tuttu joulurauhan julistuksesta. Tuolta parvekkeelta se julistus kajahtaa. Suurtorilla järjestetään myös neljänä viikonloppuna ennen joulua vanhaa tunnelmaa huokuvat Suurtorin joulumarkkinat. Kuva muutaman vuoden takaa juuri niiltä markkinoilta. Polisiilaitos piti majaa Brinkkalan talossa yli sadan vuoden ajan. Sitä harva meistä nuoremman polven turkulaisista tietääkään.

Suurtorilta kun lähdetään kohti Kauppatoria, uuden kirjastosillan yli (rak. 2013), tullaan Läntiselle Rantakadulle. Kulmassa seisoo vaaleanpunainen talo, jossa ylellinen E. Ekblomin ravintola sijaitsee. Ravintola ja oikeastaan koko tuo kadunpätkä on kuin suoraan Pariisista. Kappale kauneinta Turkua.

Joulukalenteriin piti saada muutama modernikin rakennus. Uusi pääkirjasto (rak. 2007) oli itseoikeutettu valinta, sillä se on monen turkulaisen olohuone numero yksi. Kirjaston Linnankadulle päin näkyvät lukupisteet ovat aina täpötäynnä. Eri-ikäiset kaupunkilaiset kilpailevat noista paikoista. Ja teinitkin viihtyvät joukkoina nuorten osaston löhöilypaikoilla. Kirjasto on yksi minunkin lempipaikoista Turussa. Rakennuksessa on ihanan paljon taidetta ja arkkitehtuuri (varsinkin sisätila) tekee joka kerta vaikutuksen.

Joulukalenterissa kirjaston takana oleva punainen kaksitorninen rakennus esittää Luostarivuoren koulua ja lukiota, jota olen itsekin käynyt. Koulu on entinen tyttökoulu, 1920-luvulla valmistunut ”Tipula”.

Kalenterissa kirjaston vieressä on rakennus, joka todellisuudessa seisoo Linnankadun ja Aurakadun kulmassa noin 100 metrin päässä kirjastosta. Vuonna 1907 valmistuneen graniittilinnan rakennuttajana oli mm. Rettigin suku. Se rakennettiin Turun Osakepankin toimitaloksi. Nykyään talon alakerrassa on The Old Bank -ravintola. Tämänhetkisistä ylempien kerrosten toimijoista minulla ei ole tietoa.

Apteekkimuseo löytyy kalenterista myös. Se on tummanpunainen talo tämän graniittilinnan alapuolella. Minulta uupuu valokuva, mutta TripAdvisorin sivuilta sen esimerkiksi näkee.

Kivenheiton päässä Aurakadusta on Turun kauppahalli (rak. 1896). Viime vuosina kauppahallin Linnankadun puoleiseen päähän on syntynyt tunnelmallinen ravintolatori, monen keskustassa työskentelevän lounaspaikka.

Kalenterissa Luostarivuoren oikealla puolella, mäen takana, seisovat Martin kaupunginosan korkeat, Betaniankadun 50-luvulla valmistuneet kerrostalot. Kalenterin talojen esikuvat löytyvät siis Paavo Nurmen stadionin kupeesta. Kalenterissa Betaniankadun kerrostalojen vieressä kohoaa Martin kirkon torni, mikäs muu.

Valkoinen, pitkä puutalo on Itäisellä Rantakadulla (56) ja siinä on tätänykyä Bo LKV:n Turun toimisto.

Toisella puolella jokea, Linnankadun ja Pakkarinkadun kulmassa puolestaan tönöttää kalenterin oikean reunan puutalo. Mitäköhän talon julkisivussa on tällä hetkellä meneillään, kun se on noin laikukas? Ehkä sen väritystä ollaan uusimassa? Joulukalenterissa talo on jokirannassa, mutta todellisuudessa talon ja joen välissä on vielä vanha köysitehdas eli nykyinen Taideakatemia. Edellisen talon tapaan tämäkin on kalenterissa edustamassa Turun vanhoja puutaloja, joita onneksi on vielä aika paljon jäljellä Turun taudista ja 60-luvun elementtitalojen ryntäyksestä huolimatta. Jälkimmäisiä kalenterissa muuten edustaa tuo Tuomiokirkon takana oleva kerrostalo, jonka julkisivussa ikkunat kulkevat nauhamaisesti.

Joulukalenterissa keltaisen puutalon takana seisoo nostokurki, jonka esikuva löytyy Telakkarannasta. Kunnostetusta kurjesta roikkuu taideteos, josta en nyt tähän hätään onnistunut löytämään tätä varten mitään tietoa, kumma kyllä. Ehkä joku osaa auttaa?

Kalenterin oikeassa yläkulmassa on Turun korkein tornitalo, vuonna 2001 valmistunut Majakkarannan 18-kerroksinen Airiston tähti. Tähden alapuolella kalenterissa on Turun Linna. Se on varmaan kaikille Tuomiokirkon lailla varsin tuttu.

Siinä ne!

Joulukalenteri myytiin loppuun ihan ennätysnopeasti. Olin ihan hämmästynyt sen saamasta suuresta suosiosta ja kiitollinen myös. Sormet jo syyhyävät suunnittelemaan ensi vuodelle uutta Turku-aiheista kalenteria. On ollut mukava ajatella, että lähes 1200 ihmistä on tänä vuonna odotellut joulua minun suunnitteleman kalenterin tahtiin.

Nyt blogi hiljenee joulun viettoon. Rauhallista joulua!

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Emma 23.12.2017 at 16:16

  Moi!
  Kiitos ihanasta joulukalenterista! Itselläkin se on. Yksi jäi vielä mietityttämään eli se kerrostalo Tuomiokirkon takana.

  • Reply Johanna 24.12.2017 at 00:21

   Moi! Kiitos! Mainitsin sen tuossa Linnankadun ja Pakkarinkadun risteyksen talon kohdalla. Kyseinen talo on siis esimerkkinä niistä lukuisista 60-luvun asuinkerrostaloista joita Turun katukuvassa näkyy.

   • Reply Emma 24.12.2017 at 09:37

    Ai kappas, huonosti olin lukenut! Ei ole sii mitään tiettyä taloa sen esikuvana? Mulle tuli mieleen Uudenmaankatu 8.

    • Reply Johanna 24.12.2017 at 13:45

     Sille ei tosiaan ole yhtä tiettyä esikuvaa. Mutta vois hyvin olla tuo Uudenmaankadun talo. :)

 • Reply Anna 24.12.2017 at 07:43

  Kalenteri on kyllä hieno ja kekseliäs. Monta kertaa luukun on avannut hymyillen sen hauskoille ideoille. :)

  ”Teräspallo” nosturissa on osa Mater Marinum -teosta. Se kuuluu Turun kaupungin kokoelmiin. mm. http://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/ulkoveistokset/tarja-ervasti-mater-marium

  • Reply Johanna 24.12.2017 at 13:45

   Kiva kuulla! Kiitos paljon infosta teoksen suhteen.

  Leave a Reply