Turku

Turun pääkirjastossa

6.2.2018

Äkkiseltään en muista toista julkista tilaa, jossa olisin viihtynyt yhtä hyvin kuin Turun pääkirjastossa. Jo silloin kun tytär oli ihan vauva, kärräsin hänet vaunuissaan ihailemaan kirjaston valoa ja avaruutta ja odotin kuin kuuta nousevaa, että hän kasvaa ja voi kirmata lastenosastolla (no, kävellä toki, kirjastossa ei juosta…) Nyt se aika on tullut ja kirjastossa tuleekin vietettyä aikaa oikeastaan viikottain. Lastenosaston leikkipaikka on suosiossa.

Arkkitehtitoimisto JKMM Oy:n suunnitelema, vuonna 2007 valmistunut kirjastorakennus hurmaa avaruudellaan. Viihtyisät lukusopet, lukuisat prosenttiperiaatteella taloon päätyneet taideteokset ja moderni kalustus muodostavat mielenkiintoisen paketin. Erityisen puhutteleva on minusta tuo esiin jätetty ristikkokatto (talotekniikka on lattiassa) ja ikkunanäkymät historialliseen joenvarren Turkuun.

Keltainen toistuu kirjaston sisustuksessa laajalti. Itse asiassa juuri nuo kirjaston keltaiset nojatuolit saivat minut vakuuttuumaan siitä, että tammen rinnalle sopii kuin sopiikin keltainen väri. Tämä siis silloin kun pohdin Woudin Lean-nojatuolin hankkimista.

Yllä olevassa kuvassa lastenosastoa ylhäältä päin kuvattuna. Hyllyt muodostavat hauskoja pieniä huoneita. Hyllyjen lattiatasoisiin vitriineihin on rakennettu pieniä maisemia. Peppi Pitkätossun pihapiiri innostaa meidän lastamme aina yhtä paljon.

Alla yksi yläkerran työskentelypisteistä. Sen päällä roikkuu Lous Poulsenin ”artisokka”.

Kirjastotalo palkittiin vuoden 2007 betonirakenteena. Betoni onkin hienosti ”läsnä” sisätilojen elävissä seinäpinnoissa. Punainen betoninen kierreportaikko on upea. Harmi, että se ei ole yleisessä käytössä. Hienoja yksityiskohtia ovat myös uraan upotettu portaikon kaide ja ristikkokattoa kannattelevat kapeahkot betonipylväät.

Onneksi myös Rettigin aikoinaan Turulle lahjoittama vanha kirjastorakennus sai jäädä paikalleen tontin toiseen reunaan. Nämä kaksi arkkitehtuuriltaan aivan erilaista rakennusta yhdistyvät nyt toisiinsa yhdyskäytävällä. Rakennuksesta toiseen siirtyminen on hauska kokemus. Miten voikin tunnelma muuttua niin kokonaan! Kunpa vanhaan rakennukseen vielä palautettaisiin alkuperäinen lautalattia muovimaton tilalle. Vanhan rakennuksen esikuva oli aikoinaan Tukholman ritarihuone. Ja kylläpäs ne näyttävätkin aivan samalta!

Parasta Turun pääkirjastossa on upean arkkitehtuurin lisäksi se, että se on todella suosittu kaupunkilaisten keskuudessa. Kirjasto oli valmistumisensa jälkeen Suomen vilkkain kirjasto aina siihen asti kunnes Kaisa-kirjasto valmistui Helsinkiin. Sekavan, remontin alla olevan Hansa-korttelin ja viime vuoden terroriteosta säikähtäneen kauppatorin sijaan kaupunki sykkii nyt mielestäni elävimmin pääkirjastossa.

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jemina 7.2.2018 at 19:15

    Kirjasto on ainoa asia jota ikävöin Turusta! Punaista portaikkoa pääsee kyllä kulkemaan tuosta kuvan kohdalta ylöspäin ;)

    • Reply Johanna 16.2.2018 at 22:03

      Ah, niinkö? Täytyy testata.

    Leave a Reply