Turku

Tyrskynmyrskyn – lasten merimuseo Forum Marinumissa

12.3.2019

Minulla on jonkinlainen heikko kohta merimiesromantiikalle. Voisin haahuilla Turun Forum Marinumissa ikuisuuksia ja tyttärenkin olen sinne vienyt jo kolme kertaa. Perusnäyttely on runsas ja täynnä aitoja yksityiskohtia, isojakin juttuja: kokonaisia laivoja ja kajuuttoja. Sinne tänne on ripoteltu lapsillekin toimintapisteitä, mutta viime kerralla museossa vieraillessani mietin, että olisipa lapsille enemmän elämyksellisiä juttuja. Kuin toiveeni olisi kuultu, sillä saimme pari viikkoa sen jälkeen Forum Marinumilta kutsun tutustumaan lapsille avattuun Tyrskynmyrskyn-merimuseoon.

Lasten museo on päänäyttelyn ohessa heti siinä rakennuksessa, jossa Ravontola Görankin sijaitsee. Tilassa on suuri, puusta rakennettu laiva, jossa on muun muassa ohjauskoppi, ruuma, salakäytäviä ja puheputki. Lisäksi museotilassa on majakan keittiö, jolla ja meren pohjan maailmaa. Kattausleikkejä rakastava tytär hengaili pitkän aikaa majakan keittiössä ja jakeli tomeraan tapaansa sieltä soppaa. Jotkut epäonniset saivat kuulla: ”Sinulle ei tarjoilla”… Ja äiti yritti parhaansa mukaan pehmitellä kokkaajan tuiskuja.

Vaikka museoissa ollaan yleensä hissun kissun, tässä lasten merimuseossa sai leikkiä mielin määrin. Tykkäsin kovasti siitä, että muoviset vempeleet loistivat poissaolollaan ja mukana oli paljon ihan oikeita esineitä – ilmapuntareita, astioita, mittareita. Ja jotakin herkkää, esteetikon sydämeen käyvää kokonaisuudessa valoineen oli myös. Ehkä ne olivat nuo pumpulipilvet tai sitten katonrajaan sytytetty Orionin tähtikuvio, jonka mukaan ennen vanhaan oikeastikin navigoitiin. Tai sitten tuo lapsenkokoinen simpukka, johon sai kömpiä sisään kuuntelemaan meren kohinaa.

Meille tarjoiltiin myös välipalaa Ravintola Göranissa. Siellä lapseni näytti minulle jotain, mitä en ole aiemmin tilassa huomannutkaan: Göran Schildtin legendaarinen Daphne-laiva lepää lasilattialla, mutta lasin läpi voi tarkastella myös laivan pohjaa ja vihreää köliä. Göranin tila on minusta tosi komea. Maaliskuun valo kävi kirkkaana ikkunoista sisälle. Ihan kuin tuuli olisi koska vain voinut tempaista Daphnen matkaan kohti aurinkoa.

Tyrskynmyrskyn-museon avajaisriehaa vietetään lauantaina 23.3. ja silloin siellä voi nähdä myös Muumipapan ja Nuuskamuikkusen Meriretki-esityksen. Sain kuulla, että tiettyinä viikonloppuina Tyrskynmyrskyn toimii myös lapsiparkkina. Aikuiset voivat tällöin kiertää keskenään päänäyttelyn ja jättää lapset ohjaajien huostaan. Onko tällaista ennen ollut museoissa? En ole itse kuullut. Huippujuttu!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Karkkis 18.3.2019 at 23:19

    Olin kuullut tuosta uudesta lasten näyttelystä ja bongasin kirjoituksesti toisesta blogista. Kuulostaa kyllä huippupaikalta! Tuo Göran on myös ollut tosi lapsiystävällinen paikka, kun siellä olen käynyt.

  • Leave a Reply