elämää graafinen tyyli

Monokini 2.0: uimapukumallisto yksirintaisille naisille

15.11.2013

monokini_logo1a_viimeistelty-01

 

Luitteko sunnuntain Hesarista Monokini 2.0 -projektista? Puoli vuotta sitten päädyin yllättäen tämän projektin graafikoksi, mistä olen suunnattoman onnellinen.

Monokini 2.0 yhteisötaideprojektin takana on Tärähtäneet Ämmät taiteilijaduo, joka rakastaa tabujen rikkomista. Tämän yhteisötaideprojektin keskiössä on rintasyövän takia rintansa menettäneet naiset ja yhteiskunnan kapea käsitys ideaalinaisesta. Projektin tarkoituksena on kysyä: miksi sellaista, mitä ei ole, pitäisi peitellä tai hävetä. Myymälöiden valikoimista löytyvät uima-asut on aina suunniteltu kaksirintaisille naisille, vaikka monet rintansa menettäneet naiset eivät leikkauksen jälkeen halua uutta keinotekoista rintaa. Monokini 2.0 pyrkii laajentamaan käsitystä siitä, mikä on kaunista ja hyväksyttävää naisen vartalossa.

Mukaan projektiin pyydettiin tunnettuja suomalaisia muotisuunnittelijoita, joiden tehtävänä oli suunnitella oma versionsa yksirintaisten uimapuvusta. Haasteeseen tarttuivat Tyra Therman, Timo Rissanen, KaksiTvå, Vilma Riitijoki, Sasu Kauppi ja Outi Pyy (lue Outin kommentit projektista). Malleiksi haettiin rintasyövän takia toisen rintansa menettäneitä naisia. Ja mitä naisia löydettiinkään! Lumoavan rohkeita ja kauniita.

Monokini 2.0 -tiimissä hääräsivät Vilman ja Katriinan (taiteelliset johtajat) lisäksi tuottaja Laura Porola ja valokuvaaja Pinja Valja. Ja häärääminenhän meillä jatkuu. Ensi vuonna Monokini 2.0 -kuvia voi käydä katsomassa Valokuvataiteen museossa. Projekti lähtee myös Ruotsiin, Norjaan ja mahdollisesti New Yorkiin ja muotinäytöksiäkin on suunnitteilla. Niin hienoa! Kaikkien pitää nähdä tämä.

 

 

monokini20_kotilo_1

 

 

Tämä on varmaankin itselleni merkityksellisin projekti, jossa olen ollut graafisena suunnittelijana. Olen erittäin kiitollinen, että pääsin tähän mukaan. Vaikka rintasyöpä ei ole koskaan koskettanut minua, perhettäni tai lähipiiriäni, olen hyvin tietoinen siitä, että se saattaa joskus niin tehdä.

Projektissa mallina olleiden naisten rohkeutta ei voi kuin ihailla. Mallina allaolevassa kuvassa on Elina Halttunen, Monokini 2.0 -projektin alulle panija. Myös hän suunnitteli yhden uima-asun ja toimi mallina, kuten näkyy. Ja miten kaunis voikaan nainen olla?? Jotenkin tuohon kuvaan kiteytyy kaikki se kipu, rohkeus ja voima, joka näissä kovia kokeneissa naisissa on. Sanattomaksi vetää.

 

 

ElinaMalli_monokini20_kotilo

 

 

Lisää kuvia löydät Monokini 2.0 -sivuilta. Facebookissa on kokoelma making of -kuvia ja tunnelmia. Klikkaa!

Olisi hienoa, jos kommentoisitte, mitä ajatuksia tämä projekti teissä herättää. Oletteko itse joutuneet rintasyövän kanssa lähikosketuksiin? Mikä arvissa järkyttää, vai järkyttääkö? Uskaltaisitteko itse lähteä malliksi vastaavaan projektiin?

Monokini 2.0 is a social art project of FInnish art duo Tärähtäneet Ämmät. It re-examines popular culture’s narrow view of a woman’s ideal appearance by letting a bunch of Finnish designers design a swimwear collection for women who have gone through breast cancer. Swimwear is conventionally designed for women who haven’t suffered a mastectomy. The fact is that many women who have had one breast removed due to breast cancer don’t wish to have breast reconstruction surgery, they wish to continue their lives with one or no breasts at all. The swimwear collection was modeled by real women who have gone through breast cancer. So brave and so stunning! Just look at the last picture of Elina Halttunen, the woman behind the original idea of Monokini 2.0. What a grace! I have been responsible for graphic design in this project and am so greatful that I was given the opportunity to do that. This is by far the most  meaningful design project I’ve ever been part of. These photographs will be exhibited in Norway, Finland and Sweden. Read more at Monokini2.com

Kuvat: Pinja Valja

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Nimetön 15.11.2013 at 16:03

  Kerrassaan upea, koskettava ja säväyttävä projekti. Huh. Onnea Johanna, kun sait olla mukana!
  A-E

 • Reply sari 15.11.2013 at 17:21

  Voima,vahvuus,uljaus,loisto,karisma-mikään ei tunnu ylisanoilta,kun tutustuin näihin kuviin.Ja tämä voi koska tahansa olla kenen tahansa meistä todellisuutta.Työni puitteissa nuorin tapaamani potilas on ollut 17v tyttö.Arvet,rypyt ja vekit kuuluvat elettyyn elämään ja sen kokemuksiin.Ne voi joko kantaa pää pystyssä ylpeydellä tai niitä voi häpeillä,sinä itse valitset.Kiitos,että teit blogissasi julkisuutta tälle tärkeälle asialle.

  • Reply Johanna 16.11.2013 at 09:29

   Kyllä vain, luin juuri, että rintasyövistä vain 5–10% on perinnöllisiä ja joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu elämässään rintasyöpään. Se on aika iso luku. Nämä naiset näyttävät esimerkillään, että elämä jatkuu syövänkin jälkeen tai sen kanssa. Mukana projektissa on myös naisia, joiden syöpä on kroonistunut.

 • Reply // visuaalisestivaativa // 15.11.2013 at 19:04

  Haa! Olen seurannut kyseistä projektia vierestä mielenkiinnolla, sillä Tärähtäneet ovat luokkakavereitani mutta en tajunnutkaan sinun olevan mukana myös! Onpa mahtavaa!

  Upea projekti, nostan suuresti hattua kaikille mukana olijoille. Tällaista pitäisi saada lisää!

  • Reply Johanna 16.11.2013 at 09:31

   No kas! :) Odotan että tämä projekti huomataan kunnolla myös ulkomailla. Mitään vastaavaa ei ole tehty missään muualla. Mielestäni on mahtavaa, että tekijöinä on juuri Tärähtäneet. Tähän aiheeseen sopii astetta rohkeampi ja rajumpi ote.

 • Reply MS Ordinary 16.11.2013 at 00:29

  Mahtava kampanja! Ensimmäistä kertaa rintasyöpä saa mielessäni kasvot ja vieläpä kauniit sellaiset totuudenmukaisuutta kuitenkaan unohtamatta. Kuvat koskettivat todella paljon, varmastikin siksi että nuo upeat naiset ovat suurinpiirtein ikäisiäni. Syöpä ei katso ikää, nyt se tuli huomattua.

 • Reply Heidi K 16.11.2013 at 12:42

  Wau! Ihan mahtava kampanja! Ei voi muuta sanoa, ihan sanattomaksi vetää. Onpa hienoa että olet päässyt mukaan noin upeaan kampanjaan!

 • Reply IE 22.5.2014 at 10:47

  Upeita kuvia ja upeita monokini-luomuksia upeiden naisten päällä. Erityisen ihastunut olen mustavalkoiseen graafiseen uimapukuun. Mikä tyyli! Uinnin harrastajana en ollut osannut ajatella pukuongelmia yhden rinnan kanssa. Hieno projekti. Toivottavasti saatte valmistettua pukuja myyntiin ja muutosta asenteisiin.

  Toivon että naisen ja ihmisen arvoa nostetaan muissakin elämän kolhuissa yhtä riemukkaasti. Juuri ennen kuin kuulin tästä projektista, olin kuntoutuksessa, jossa taas kävi ilmi että apuvälineiden käyttö on hankalaa ja häpeällistä toisille MS-tautia sairastaville. Itse käytän keppiä kepein mielin ja vähän keikaroiden tarpeen tullen. Tuuletusta kaivataan tälläkin saralla ja mietin juuri sama, että valokuva voisi olla sopiva väline tulla näkyväksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

  • Reply Johanna 22.5.2014 at 22:16

   Kiitos IE viestistäsi! Valokuva voisi tosiaan olla MS-tautia sairastaville ja apuvälineiden käyttöä häpeileville hieno voimaantumisen väline. Parasta näissä kuvissa on mun mielestä nimenomaan se, että naiset eivät yhtään häpeile itseään. Vakava sairauskin voi olla jonkin uuden alku. Mukavaa kesän alkua!

  Leave a Reply