Uncategorized

Alkukankea takki

28.9.2010


Olen asunut reilun vuoden sisällä kolmessa eri kaupungissa. Ehdin
Maarianhaminasta muuton jälkeen asua Turussa vain vajaan vuoden, kunnes muutin tänne Helsinkiin opiskelemaan. Pieni pää on edelleen pyörällä. Missä oikein on kotini? 


T
urku on rakas kotikaupunkini, jonne aion vielä palata. Kadunkulmat ovat täynnä muistoja ja tuttuja kivetyksiä. Mudanruskea Aurajoki virtaa Tuomiokirkon viereltä Airistolle, josta taas pääsee suuremmille vesille. Lukuisia kertoja matkasinkin Ahvenanmaalle Turun satamasta. Turku jäi aina odottamaan. 


Maarianhamina taas on nuoruuden rakkauteni. Sillä on aina sija sydämessäni. Teen vieläkin surutyötä sen menettämisestä. Pieni lehmusten ja kapteenivillojen kaupunki melkein keskellä ulkosaaristoa sopi luonteelleni. Kaipaan rauhallista menoa, en melua ja vilskettä. Ehdin oikeastaan kotiutua tuolle pienelle tyrnipuskien reunustamalle saarelle, vaikka välillä ikävöinkin Turkuun. Lopulta kuitenkin koitti lähdön paikka. Nyt asumme Helsingin Lauttasaaressa, jossa tuoksuu ulkomeri, aivan kuin Ahvenanmaallakin. Meri on aina sama. Se ei muutu, vaikka rannat sen reunoilla muuttuisivatkin. Meren rannalla on kotini. Uusiin rantoihin on vain yritettävä tottua.

Päätöksestä se vaan on kiinni,
että päättää kuulua jonnekin,
omaksua jonkun paikan omakseen
niinkuin alkukankean takin ylleen
ja saada se mukautumaan ruumiiseensa,
nämä talot, kujat ja portin pielet.

Kaarina Valoaalto


You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Saija 30.9.2010 at 17:46

    Oli kiva lukea sinulle tärkeistä paikoistasi. Tuntuuko että haluat kuitenkin jossain vaiheessa mieluummin palata Turkuun vai harkitsetko myös Maarianhaminaa? Olen samaa mieltä kanssasi merestä. Se on minullekin tärkeä. Olen syntynyt ja kasvanut meren äärellä. Asuin viisi vuotta Tampereella ja kaipasin merta…

  • Reply Kotilo 3.10.2010 at 12:40

    Turkuun haluan palata opiskelujen jälkeen. Luulen, että Ahvenanmaalle ei tieni enää vie. Mitään on turha kuitenkaan suunnitella. Se on jo opittu, että elämä vie arvaamattomia teitä :)

  • Leave a Reply