Uncategorized

Jurmo

19.11.2012

Viime vuonna nähin aikoihin löysin Marimekolta Ensilumi -uutuuskuosin, joka herätti elävän muiston menneisyydestä. Kirjoitin siitä Lumottua-jutussa. Tänä vuonna löysin tämän Jurmo-kuosin ja kävi vähän samalla tavalla. Jurmo-kuosin suunnitellut Aino-Maija Metsola on saanut inspiraationsa ulkosaariston Jurmo-saaren loputtomista kivivalleista, Salpausselän kaukaisimmasta jatkeesta. Siis niistä samoista, joita olen itsekin 3-vuotiaana tallonut, kun purjehdimme ensimmäistä kesää perheen kesken. Tuo kesä (-87) oli kylmä. Juhannuksena taisi olla asteita noin kymmenen, mutta Jurmossa asti silti oltiin. Sen jälkeen sinne on palattu uudestaan ja uudestaan. Mieletön paikka, ihan oma maailmansa. Jollain lailla Jurmossa onkin kai omanlaisensa ekosysteemi. Ainakin siellä on lajeja, joita ei muualta Suomesta löydy. Kasvillisuus on matalaa ja ilmassa leijuu ulkomeren suolaiseen tuoksuun sekoittuva katajan kitkerän makea aromi. Saaren ainoat puut ovat siisteissä riveissä kasvavat männyt kappelin lähistöllä ja tervaleppälehto vähän kauempana. Kustaa Vaasa poltti aikoinaan saaren alkuperäiset puut kostoksi merirosvoileville jurmolaisille. Pienessä kylässä on ympärivuotisia asukkaita vain kourallinen.

Lähtisin Jurmon mökkeihin lomailemaan milloin vain. Näin keskellä talveakin. Vaikka itseäni etsimään, häämatkalle tai opinnäytetyötä kirjoittamaan. Jurmossa on jotenkin pyhä tunnelma. Jurmosta ja sen mielenkiintoisesta historiasta kertoo kattavasti Agneta Anderssonin kirja Jurmon kylä – lähimpänä merta. Suosittelen sitäkin. Minulla on ruotsinkielinen versio. Kuvissa olen minä munkinrinkulan keskellä vuonna 2005 ja sittemmin koirien taivaaseen lentänyt Amalia-bernimme.

Ja vielä takaisin itse kuosiin. Marimekon Jurmoa on saatavilla pussilakanoina, vahakankaana ja puuvillakankaana. Sopisi kotiimme missä muodossa hyvänsä. Kankaan voisin ripustaa ryijyn tapaan vaikka seinälle. Design puhuttelee varsinkin juuri sinisenä. Sopivasti talvinen, muttei kuitenkaan liikaa.

 

 

 

Loving the new Jurmo-pattern by Marimekko.  Jurmo is a distant island in the Baltic Sea. It served as an inspiration for Aino Maija Metsola when designing the print. She thinks that Jurmo is the most beautiful place on earth. I might agree. We have sailed there many times with my family. I’d travel there any second, even during the winter time. The place is magical.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Teija 20.11.2012 at 09:23

    Vaikka en ole koskaan Jurmossa käynyt, niin kangas sai ansiostasi ihan uuden ilmeen. Ilman Sinun postausta se olisi näyttänyt vain kankaalta erikokoisin palleroin. Ihan kivalta kylläkin. Nyt se näyttää kiviltä, jotka kuuluvat kuviesi maisemiin. Voisin haluta siitä mieluusti liinan keittiöön.

    • Reply Johanna 22.11.2012 at 09:26

      Nojuu! Jurmossa erikokoiset kivet ovat kerrostuneet eri vyöhykkeille. Sekin näkyy kankaassa.

    Leave a Reply